Jonge kermisexploitanten: 'Dit is meer dan ons bedrijf, dit is onze cultuur'
- Nieuws
- Jonge kermisexploitanten: 'Dit is meer dan ons bedrijf, dit is onze cultuur'
Deze week reden de kermiswagens richting Den Haag: van achtbanen, grijpmachines tot suikerspinnenkramen. Dit keer niet voor een kermis maar om te demonstreren. Voor jonge kermisexploitanten staat er meer op het spel dan hun bedrijf. "Dit is meer dan ons bedrijf, dit is onze cultuur", vertellen ze in Hilversum Uit.
Kermisfamilies luiden de noodklok
In Bergen op Zoom woont een grote groep kermisexploitanten bij elkaar in de straat. Ze hebben daar een loods om in de winter hun attracties in te stallen. De mobiele woning of caravan staat op de oprit. "Het is verschrikkelijk om de attracties nu in de zomer in de loods te zien", zegt kermisexploitant Peter Verwijk. Eigenlijk hadden de attracties op de kermis in Heerhugowaard en Amsterdam moeten staan. Nu valt er niet meer te doen dan alles nog maar een keer te poetsen of een nieuw likje verf te geven. Verwijk maakt zich vooral zorgen om de jongeren: "Het ergste vind ik het voor mijn dochter."
Negende generatie
De 22-jarige Carola Verwijk is negende generatie kermisexploitant en de dochter van Peter Verwijk. Zij besloot deze winter uit huis te gaan en samen te wonen met haar vriend. Ze kreeg van haar ouders een eigen woning. Daarnaast kon ze de schiettent van haar vader overnemen en zou ze dit seizoen op twintig plekken door het land staan. De week voordat het seizoen begon, kwamen de coronamaatregelen. Nu staat ze bij haar ouders op het terrein. "Dan ben je nog niet écht op jezelf." Ze kan geen geld verdienen. Tijdens de winterstop heeft ze flink geklust, de gemaakte kosten kan ze nu niet terug verdienen. Haar vriend heeft nu een tijdelijke baan geregeld.
Ook voor de 22-jarige Dani Vale loopt de zomer anders dan verwacht. Hij zou ook gaan samenwonen met zijn vriendin, maar dat is op dit moment uitgesteld. De woning is er, maar hij heeft dit seizoen nog niks kunnen verdienen met zijn grijpmachine. Hierdoor heeft hij geen geld om de mobiele woning op te knappen. Noodgedwongen woont hij nu bij zijn ouders. "De politiek heeft het over omscholen, maar wij willen niet iets anders dan de kermis. Dit zit in ons bloed."
Dani Vale - kermisexploitant
In Den Haag demonstreerden de kermisexploitanten voor begrip en voor hulp. "De Efteling is ook open, waarom mogen wij dan niet? Wij kunnen ons ook aan de anderhalve meter houden", aldus Dani Vale. De rupsbaan in het attractiepark was nog van zijn overgrootvader.