Binnenland
BNNVARA

Wat je zelf kunt doen om biodiversiteit te bevorderen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat je zelf kunt doen om biodiversiteit te bevorderen

Red de biodiversiteit in Nederland! Dat is de missie van Deltaplan Biodiversiteitsherstel. "Nederland bungelt onderaan het lijstje wat betreft biodiversiteit en zorgen voor onze natuur", vertelt Louise Vet in De Nieuws BV. Maar als we allemaal ons steentje bijdragen, kunnen we nog een verschil maken.

Video niet beschikbaar

Miljoenen diersoorten worden wereldwijd bedreigd met uitsterven. De afgelopen tien jaar is het aantal diersoorten in Europa afgenomen met 40 procent. In Nederland is ruim de helft van de bijensoorten bedreigd, en 84 procent van alle vlindersoorten die hier ooit rondfladderden is verdwenen. Grotere dieren als de otter, korenwolf en velduil zijn ernstig bedreigd, om nog maar te zwijgen over de weidevogels zoals de grutto en de veldleeuwerik. Kortom: het gaat slecht met de biodiversiteit.

Rommeligheid

In De Nieuws BV vertelt Louise Vet, voorzitter van de stichting Deltaplan Biodiversiteitsherstel, dat veel Nederlanders niet precies weten wat het begrip biodiversiteit eigenlijk inhoudt. "Maar als je het uitlegt, vindt iedereen het heel erg belangrijk", aldus Vet.

Zij legt uit dat biodiversiteit het samenspel is van alles wat leeft, van dieren en planten tot schimmels en micro-organismen. "Dat samenspel zorgt ervoor dat een ecosysteem functioneert", met andere woorden, dat maakt leven op aarde überhaupt mogelijk. Zonder een gezonde biodiversiteit ook geen schoon water, vruchtbare grond of schone lucht.

Menselijke activiteit doet de biodiversiteit in het algemeen geen goed. Verstedelijking en intensieve landbouw hebben vaak een negatieve invloed, en Nederland doet het internationaal gezien erg slecht. Volgens Vet komt dat deels omdat Nederland zo'n opgeruimd en aangeharkt land is. Biodiversiteit heeft baat bij enige rommeligheid.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Campagne

De Verenigde Naties willen de teloorgang van de biodiversiteit voor 2030 een halt toeroepen. Dat is een zware opgave, zegt Vet, maar klein beginnen kan ook. Vandaag start de campagne "Maak Grijs Groener", die veel praktische tips geeft aan particulieren en bedrijven om zelf voor een groenere omgeving te zorgen. Denk aan planten op het balkon, geen bestrijdingsmiddelen gebruiken, een insectenhotel plaatsen etc. Op de website van de campagne zijn veel meer tips te vinden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In actie voor biodiversiteit

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie