Steeds meer natuurbeschermers worden mishandeld, bedreigd of zelfs vermoord
- Nieuws
- Steeds meer natuurbeschermers worden mishandeld, bedreigd of zelfs vermoord
Natuurbeschermers die worden mishandeld, bedreigd of zelfs vermoord: volgens natuurbeschermingsorganisatie IUCN is het een groeiend probleem. Deze week vindt in Colombia de 16e biodiversiteitstop plaats met als thema ‘in vrede met natuur’. De ideale kans om de onmisbare rol van natuurbeschermers te erkennen? Bij Vroege Vogels gaan we erover in gesprek met Frederique Holle, environmental and gender justice expert bij IUCN.
Steeds meer natuurbeschermers worden mishandeld, bedreigd of zelfs vermoord
Vorig jaar werden er minstens 196 mensenrechten- en natuurbeschermingsactivisten vermoord, zegt een jaarlijks uitkomend rapport van organisatie Global Witness. “Dat is tussen de 3 en 4 mensen per week”, zegt Holle. “Een ontzettend heftig probleem.” Tweederde van de slachtoffers viel in Colombia, het land dat dit jaar de biodiversiteitstop organiseert. “Het is vaak een wirwar van issues. Vaak azen soja of andere agri-bedrijven op grond. De agressie komt niet alleen van hen, maar kan ook door de overheid of door militaire groepen komen, gevoed door corruptie.”
Vrouwenrechten in natuurbescherming
Vrouwenrechten zijn ook belangrijk als het gaat om natuurbescherming. Het zijn vaak vrouwen die de problemen als eerste opvallen. Zij hebben in bepaalde inheemse bevolkingsgroepen een zorgdragende rol, en zijn dus meer afhankelijk van het bos omdat ze de planten als medicijnen gebruiken. Maar naar vrouwen wordt vaak niet geluisterd. “Dit probleem gaat dan dus ook vaak gepaard met gendergerelateerd geweld”, zegt Holle.
Biodiversiteitstop
Op de vorige biodiversiteitstop zijn afspraken gemaakt over wat de wereldwijde doelen moeten zijn. Nu ligt te focus op hoe we die doelen gaan halen. Daarbij worden dit jaar expliciet inheemse bevolkingsgroepen bij te top te betrekken. “Dat is een belangrijke boodschap die je daarmee afgeeft", zegt Holle. “Maar de afspraken die op deze top worden gemaakt zijn niet bindend. Het is dus nog maar de vraag in hoeverre landen dit ook echt gaan uitvoeren. Pas als dat goed zou gebeuren, en als er meer geld bijkomt, krijgen we misschien een veiligere wereld voor natuurbeschermers.”
Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.
Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.