Duifvriendelijke steden: zo pakken we het samenleven met de 'vliegende rat' aan
- Nieuws
- Duifvriendelijke steden: zo pakken we het samenleven met de 'vliegende rat' aan
De stadsduif: geliefd en verguisd. Waar de een ze bewondert, ziet de ander ze liever vertrekken. Deze ambivalente relatie met duiven maakt ze tot een opvallende speler in onze stedelijke ecosystemen. Met de DOCS-audiodocumentaire Een duifvriendelijke stad onderzoeken Mina Etemad en Brechtje Keulen hoe we anders kunnen kijken naar deze vaak verguisde stadsbewoners.
#207 - Een duifvriendelijke stad - DOCS
Voor veel stedelingen zijn duiven een bron van ergernis. IJzeren pinnen en netten sieren talloze balkons om de vogels te weren. Maar journalist Mina Etemad ziet ze anders. Toen een duivenpaartje op haar balkon een nest bouwde, volgde ze vol fascinatie hoe de jonge vogels volwassen werden. Samen met Brechtje Keulen verkent ze in deze documentaire manieren om op een meer harmonieuze manier met duiven samen te leven.
De problematiek rondom stadsduiven gaat verder dan overlast. Duivenredder Billie Savage wijst op de vaak pijnlijke gevolgen van draadvoet, een aandoening waarbij de poten van duiven verstrikt raken in menselijk afval. "Ze verliezen tenen, kunnen niet meer lopen en sterven soms van de honger", zegt Savage. Initiatieven zoals het bouwen van duiventorens – geïnspireerd door traditionele modellen uit Iran – laten zien dat mens en dier elkaar kunnen versterken, in plaats van verdringen.
De documentaire raakt een bredere discussie over biodiversiteit in steden: hoe ontwerpen we onze leefomgeving zo dat ze ruimte biedt aan mens én dier? In een tijd waarin stedelijke ecosystemen onder druk staan, biedt Een duifvriendelijke stad een frisse blik op de rol van dieren in de stad en laat het zien hoe kleine veranderingen een grote impact kunnen hebben.
Gerelateerde podcast
DOCS