Living Labs onderzoeken hoe we biodiversiteit gaan herstellen
- Nieuws
- Living Labs onderzoeken hoe we biodiversiteit gaan herstellen
Hoe kunnen we de biodiversiteit herstellen? Dat gaan onderzoekers van de Radboud Universiteit en het Nederlands Instituut voor Ecologie onderzoeken met drie grote 'praktijkproeven', ook genaamd Living Labs. In Vroege Vogels vertelt Hans de Kroon hoe dat eruit gaat zien.
Video niet beschikbaar
Alle betrokkenen moeten meedoen: dat is de sleutel voor het succes van de Living Labs. Niet alleen natuurbeheerders, maar ook boeren en andere betrokkenen in het landschap moeten achter het herstel staan.
Living Lab in de Ooijpolder
Eén van de drie 'Living Labs' gaat dit voorjaar van start in de Ooijpolder bij Nijmegen. "Er is daar al het nodige gebeurd", vertelt Hans de Kroon. "Zo is er een groene 'dooradering' gemaakt, tussen weilanden en akkers, bijvoorbeeld met bloemenstroken of houtsingels. Daar profiteert niet alleen de natuur – en de recreatie – van, maar ook de boeren die links en rechts van die groene aders werken."
De insecten uit de groene stroken helpen hopelijk bij het bestrijden van plaaginsecten op het boerenland, waardoor mogelijk minder chemische bestrijdingsmiddelen nodig zijn.
Herstel biodiversiteit gaat ook over de bodem
"Het herstel van de biodiversiteit gaat nadrukkelijk ook over de bodem", zegt Wim van der Putten van het NIOO. "Herstel van insecten, weidevogels en andere biodiversiteit kan niet zonder herstel van schimmels en andere bodemorganismen. Natuur en boerenland hangen samen in onze Living Labs, maar ook het leven boven en onder de grond."
De eerste drie Living Labs worden 25 januari officieel geopend door minister Schouten van Landbouw. Meer informatie over het project staat hier.
Living Lab
Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.
Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.