Vandaag op NPO Radio 1: Tolkien en Vrouwenvoetbal
- Nieuws
- Vandaag op NPO Radio 1: Tolkien en Vrouwenvoetbal
Vandaag blikken we op NPO Radio 1 vooruit naar het WK Vrouwenvoetbal. En deze week is het 75 jaar geleden dat de geallieerden, op 6 juni, Frankrijk binnenvielen in de Tweede Wereldoorlog. Dit en nog veel meer vandaag op NPO Radio 1.
Op de Westerschelde wordt gemiddeld tien keer per maand radio-actief materiaal vervoerd. Het is hoofdzakelijk uraniumhexafluoride, afgekort UF6. Dat is een licht radioactieve splijtstof die in vaste vorm in containers zit. Voor een dergelijk transport is een vergunning nodig. Die wordt verleend door de Belgische nucleaire autoriteit, de FANC. Het vervoer, de schepen en de containers moeten aan strenge internationale eisen voldoen.
Sinds een aantal jaar wordt de Westerschelde steeds drukker bevaren. Daarnaast vindt er schaalvergroting plaats bij binnen- en zeeschepen. Vooral containerschepen zijn gigantisch: 400 meter lang, 59 meter breed, tot 15 meter diep en ze vervoeren wel 18 tot 22 duizend containers. Al dat verkeer maakt de planning van de doorvaart op de rivier niet makkelijker.
Zijn de lokale autoriteiten op de hoogte van mogelijke risico’s met containerschepen en zijn ze in staat adequaat een calamiteit te bestrijden? Antwoord op deze vragen krijg je vandaag in Reporter Radio.
D-Day en Tolkien
Aanstaande 6 juni is het 75 jaar geleden dat de invasie in Normandië begon. De operatie die bekend kwam te staan als D-Day luidde de bevrijding van West-Europa in. Vanaf volgende week maandag kijkt het NOS-journaal met een extra historisch zogeheten bevrijdingsjournaal terug op D-Day en de dagen die eraan vooraf gingen. Herman van der Zandt, presentator van de bevrijdingsjournaals, vertelt erover in OVT.
En hij wordt wel de vader van de fantasy genoemd. Zowel Harry Potter als Game of Thrones zijn schatplichtig aan hem. We hebben het natuurlijk over J.R.R. Tolkien, de schrijver van de wereldberoemde trilogie The Lord of the Rings en The Hobbit. Zijn leven is nu verfilmd, en het is een spannende film geworden over de broederschap van kostschooljongens en de ervaring als frontsoldaat in de Eerste Wereldoorlog. De film gaat volgende week donderdag in première en wordt besproken door Thijs Porck, docent Middeleeuwse en Tolkienstudies in Leiden
Vrouwenvoetbal
Suse van Kleef is vooral bekend als NOS-correspondent in Londen. Maar in een ver verleden voetbalde Van Kleef voor Jong Oranje, samen met bijvoorbeeld met de huidige internationals Loes Geurs en Anouk Dekker. Door een blessure haalde ze de top niet. Voor de NOS gaat ze de komende weken een programma maken over het WK, Studio France, samen met Sjoerd van Ramshorst. Ze vertelt erover in De Perstribune.
Kirsten van de Ven, te gast in het sportuur, speelde 86 interlands voor het Nederlands vrouwenelftal. Ze was onder meer actief op het vorige WK, in Canada, waar ze twee keer scoorde. Momenteel is Van de Ven manager vrouwenvoetbal bij de KNVB, waardoor ze nu verantwoordelijk is voor de verdere ontwikkeling van het vrouwenvoetbal in Nederland.
Verder
- Radiomaker Misha Koole volgt een aantal vijftigplussers in hun moeizame zoektocht naar werk en onderzoekt hoe leeftijdsdiscriminatie hun leven en zelfbeeld beïnvloedt. Vandaag in Radio Doc.
- Een nieuw gedicht van Bas Derks bij Dit is de Zondag.