Binnenland
AVROTROS

Na 3 vrouwenmoorden in 1,5 jaar wil burgemeester Rijswijk dat kabinet meer actie onderneemt tegen femicide

foto: EenVandaagfoto: EenVandaag
  1. Nieuwschevron right
  2. Na 3 vrouwenmoorden in 1,5 jaar wil burgemeester Rijswijk dat kabinet meer actie onderneemt tegen femicide

Als het kabinet femicide wil bestrijden moet er extra geld en capaciteit voor worden vrijgemaakt, luidt een oproep van burgemeester Huri Sahin van Rijswijk. In haar stad werden in 15 maanden tijd drie vrouwen vermoord.

Video niet beschikbaar

Voor de zomer werd het plan van aanpak 'Stop femicide' gepresenteerd. Dat zet onder andere in op het goed herkennen van de 'rode vlaggen' en legt de nadruk op betere samenwerking tussen Veilig Thuis, justitie en politie. "Dat plan kan niet worden uitgevoerd zonder extra middelen en capaciteit bij gemeenten", zegt Sahin. "Dat ontbreekt in dit plan."

Iedere acht dagen femicide

Vrijwel iedere acht dagen wordt er in Nederland een vrouw vermoord door een man, vaak een (ex-)partner. In het eerste jaar dat Huri Sahin burgemeester was van Rijswijk werden er twee vrouwen vermoord in de Zuid-Hollandse plaats.

Vorige maand volgde de derde: op 23 september werd de 38-jarige Paro in het portiek van haar woning door haar buurman doodgeschoten voor de ogen van haar 4-jarige zoontje. Ze was een paar jaar geleden vanuit Suriname naar Nederland verhuisd om een beter bestaan op te bouwen.

'Dit raakt de hele stad'

De dood van Paro zorgde voor grote beroering in Rijswijk, net als de twee eerdere zaken waarin vrouwen werden vermoord. Voordat Sahin als burgemeester met de moorden werd geconfronteerd, realiseerde ze zich niet dat femicide zo'n groot maatschappelijk probleem was.

Lees de rest van het artikel op de website van EenVandaag.

EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie