Binnenland
BNNVARA

Bouwen met nature-based materialen: 'Dit huis ademt'

foto: Rob Buiterfoto: Rob Buiter
  1. Nieuwschevron right
  2. Bouwen met nature-based materialen: 'Dit huis ademt'

"Dit huis ademt", vertelt bewoonster Jet van der Graaf, uit Den Bosch. "De isolatie is van vlas, de wand van leem, het skelet van hout, de verf ecologisch, en ga zo maar door." Dit soort bouwmaterialen worden ook wel 'nature-based' genoemd. Volgens Edwin Hamoen, programma-manager nature-based materialen aan de WUR, is het een groeiende trend in verduurzaming van de bouw. Vroege Vogels neemt een kijkje in Van der Graaf’s ademende huis.

Bouwen met nature-based materialen: 'Dit huis ademt'

Traditionele bouwmaterialen zoals beton dragen enorm veel bij aan de uitstoot van broeikasgassen en klimaatverandering. Natuurlijke, hernieuwbare materialen kunnen daarin een oplossing bieden. Hout is natuurlijk al eeuwen bekend als nature-based materiaal, maar ook vlas, gerecyceld textiel en zelfs afval uit de voedingsindustrie kunnen in de bouw gebruikt worden.

Het belangrijkste voordeel van zulke nature-based materialen is volgens Hamoen dat er CO2 in opgeslagen zit. In plaats van CO2 uit te stoten om te bouwen, zoals het geval is bij traditionele materialen, slaan deze nature-based materialen dus juist CO2 op. Daarnaast vervuilen nature-based materialen de natuur ook niet op andere manieren. Micro-plastics en gifstoffen komen er bijvoorbeeld niet in voor.

Geen hobbitwoning

Hamoen is onder de indruk van wat hij bij Van der Graaf en de andere 24 huishoudens in de wijk Boschveld ziet. "Dit waren acht jaar terug voorlopers in een tijd dat duurzaam bouwen nog een stuk duurder was. Het is heel belangrijk dat zij nu laten zien hoe goed dit werkt en hoe comfortabel je in een duurzaam gebouwd huis kunt wonen." Van der Graaf beaamt dat ook zij in het begin nog wel wat vooroordelen had over duurzaam bouwen. "Als je denkt aan een muur van leem, dan denk je toch in eerste instantie aan zo'n hobbit-woning, met allemaal ronde hoeken. Maar ook met leem kun je heel strak bouwen!"

Wat zit er in de pijplijn?

Een belangrijke ontwikkeling om volgens Hamoen in de gaten te houden zijn nature-based kunststoffen. "CLT, of 'cross-laminated timber' is potentieel een prima vervanging van beton. Maar dan wil je natuurlijk liefst dat de lijm waarmee de houten onderdelen van CLT verlijmd worden ook fossiel-vrij wordt gemaakt. Daar zijn we inmiddels heel ver mee!"

Kostenplaatje

Zowel Van der Graaf als Hamoen beamen dat nature-based materialen de directe kosten voor een bouwproject vaak verhogen. Toch kan het gebruik van nature-based materialen soms juist wel heel toegankelijk zijn om je huis te verduurzamen. "Het gaat niet alleen over de directe kosten. Het gaat ook over duurzaamheid op de langere termijn en zelfs over gezondheid. Een huis zonder synthetische verf en andere oplosmiddelen is ook gewoon gezonder. Dat zijn dus ook besparingen op gezondheidskosten die je als maatschappij mee mag rekenen."

Zelf ook eens een kijkje nemen in een huis met nature-based materialen, of andere duurzame oplossingen? Dat kan, via de website van de Nationale Duurzame Huizenroute.

Jet van der Graaf bewoonster duurzaam gebouwd huis

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie