Achtergrond
WNL

Agent heeft nog steeds gehoorschade na voetbalrellen

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Agent heeft nog steeds gehoorschade na voetbalrellen

Agenten krijgen het bij escalerend voetbalgeweld vaak zwaar voor de kiezen. Een agent die vorig jaar tussen de rellen stond na een voetbalwedstrijd in Breda, heeft daarbij zelfs tinnitus opgelopen. Dat is een vorm van gehoorschade.

#37 - Het Misdaadbureau: Brave huisvaders veranderen in stenengooiende relschoppers: ‘In hun ogen zag je dat ze uit waren op moord’ (S03) - Het Misdaadbureau

"De betreffende agent loopt momenteel bij een psycholoog om met de piep in zijn oor om te gaan", vertelt agent Paul Francken over zijn collega in de podcast van Het Misdaadbureau van WNL. De ongeregeldheden ontstonden eind vorig jaar na een derby tussen NAC Breda en Willem II. "De wedstrijd liep anders dan gehoopt voor een deel van de supporters waardoor de sfeer al niet goed was. Daarbij stonden er buiten mensen met een stadionverbod. Binnen een fractie van een seconde was het één grote chaos."

De politie zette honden in, en auto's werden naar voren gereden om de mensenmassa te blokkeren. "Een extra peloton werd opgeroepen omdat het niet lukte om de relschoppers naar de grond te halen." Francken maakte zich ernstig zorgen om zijn collega's. Relschoppers met bivakmutsen gooiden met vuurwerk en flessen naar de politie. Vier agenten raakten gewond, van wie één dus gehoorschade bleek te hebben.

Schade is blijvend

"Naast zijn oor ontplofte vuurwerk en dat zorgde voor een piep. Hij merkte 's nachts dat die piep niet wegging." De betreffende agent onderging verschillende behandelingen, maar de schade lijkt blijvend. "Hij heeft er zelfs een tijd uitgelegen, omdat hij zijn werk niet kon doen en dat drukte op zijn beurt weer op de inzetbaarheid van het team waarin hij werkzaam was."

"Tinnitus is een verschrikkelijke verwonding, je hebt er je leven lang last van en het kan zelfs erger worden", reageert Nine Kooiman, voorzitter van de Nederlandse Politiebond. De bond helpt agenten op alle mogelijke vlakken bij dergelijke verwondingen. Cijfers over hoe vaak dit soort blijvende verwondingen voorkomen, noemt Kooiman niet. Wel is het zo dat de rechter steeds vaker straffen uitdeelt aan voetbalvandalen. In het afgelopen jaar zijn 169 daders van voetbalgeweld en -rellen veroordeeld. Dat zijn er bijna vier keer zoveel als in 2019, het pre-coronajaar. Dat blijkt uit cijfers van de Raad voor de Rechtspraak.

Bivakmutsen

Ondertussen is de burgemeester van Breda, Paul Depla, de relschoppers helemaal zat. "In de gemeenteraad wordt nu gesproken over een verbod op gezichtsbedekking bij wedstrijden. Als mensen toch besluiten om een bivakmuts op te doen, dan kunnen we al ingrijpen en dat voorkomt dat situaties verder uit de hand lopen." Depla denkt dat op deze manier ook mensen individueel gestraft worden en niet meer het collectief. De gemeenteraad moet nog instemmen met het voorstel.

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie