Binnenland
NOS

Discriminatie komt in meeste klaslokalen voor: 'Zijn bijna altijd jongens'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Discriminatie komt in meeste klaslokalen voor: 'Zijn bijna altijd jongens'

Leraren merken dat discriminatie en antisemitisme vaker voorkomen in de klas, blijkt uit nieuw onderzoek in opdracht van de Anne Frank Stichting. Het NOS Radio 1 Journaal besprak de bevindingen met onderzoeker Willem Wagenaar.

Video niet beschikbaar

De meeste docenten die vakken als geschiedenis en maatschappijleer geven op middelbare scholen maken discriminerende incidenten mee in en rond de klas. Dat komt naar voren uit een onderzoek van bureau Panteia.

Vier op de tien docenten (42 procent) in het voorgezet onderwijs zijn in het vorige schooljaar in de klas geconfronteerd met antisemitische uitingen en het bagatelliseren van de Holocaust. Dat is een stijging van bijna 10 procent ten opzichte van soortgelijk onderzoek tien jaar geleden.

Voetbal en Midden-Oosten

"Denk aan het roepen van leuzen, gescheld, iets kladden. Het gaat bijna nooit om fysieke incidenten waarbij leerlingen worden aangevallen of dingen worden vernield", aldus Wagenaar. Leerlingen maken nog meer grievende opmerkingen over de islam (65 procent) en vooral over lhbti+'ers (82 procent). Maar deze vormen van discriminatie zijn in dit onderzoek naar antisemitisme niet tot in detail uitgewerkt.

"Het is belangrijk voor ons om te achterhalen waarom dit gebeurt", zegt Wagenaar. "We hebben aan docenten gevraagd naar de context en dan zie je dat voetbal nog steeds de belangrijkste reden is. Dat was tien jaar geleden al zo en dat is nog steeds zo. Tegelijkertijd zie je dat het conflict in het Midden-Oosten vaak een aanleiding is voor antisemitische incidenten in de klas."

Oververtegenwoordiging

"Het gaat bijna altijd om jongens. De meerderheid daarvan zijn Nederlandse, autochtone jongens. Maar als je de etnische achtergrond van leerlingen relateert aan de hoeveelheid leerlingen uit zo'n groep, dan zie je dat er een oververtegenwoordiging is van jongens met een Nederlands-Marokkaanse achtergrond."

"Waar ongeveer 4 procent van de hele onderwijspopulatie in Nederland om leerlingen met een Nederlands-Marokkaanse achtergrond gaat, wijzen docenten in 20 procent van de gevallen die groep aan als dader van het incident. Dat is een oververtegenwoordiging", aldus Wagenaar.

r1jn antisemitisme

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie