Binnenland
AVROTROS

5 jaar de omgekeerde vlag: Het symbool van de boerenprotesten en de ontevreden burger

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 5 jaar de omgekeerde vlag: Het symbool van de boerenprotesten en de ontevreden burger

Vijf jaar geleden maakten we voor het eerst kennis met de omgekeerde Nederlandse vlag. Het begon als symbool voor de boerenprotesten, maar werd ook overgenomen door andere ontevreden burgers. Wat maakte die vlag los? "Het beleid moest omgekeerd worden."

Video niet beschikbaar

Nederland maakte voor het eerst kennis met de omgekeerde vlag op 1 oktober 2019. De dag waarop duizenden boeren met honderden tractoren in colonnes naar Den Haag trokken om te protesteren tegen verschillende overheidsmaatregelen om de stikstofcrisis te beteugelen.

Drukste ochtendspits ooit

Enkele weken daarvoor had D66-Kamerlid Tjeerd de Groot voorgesteld om de veestapel in Nederland te halveren. Dat was voor veel boeren de druppel die de emmer deed overlopen. Dus stapten ze op de trekker om op het Malieveld te demonstreren, met de drukste ochtendspits in de Nederlandse geschiedenis als gevolg.

De verkeerschaos in de Haagse binnenstad was enorm. De politie had de binnenstad afgeschermd met vrachtwagens. Er mochten maximaal 75 tractoren op het Malieveld staan, maar tientallen demonstranten reden met hun tractor door de afzettingen heen. Toenmalig landbouwminister Carola Schouten beloofde dat een halvering van de veestapel er onder haar bewind niet zou komen.

'Kippenvel'

"Als ik eraan terugdenk, krijg ik weer kippenvel", zegt BBB-voorvrouw Caroline van der Plas. Haar politieke partij heeft nu zeven zetels in de Tweede Kamer en maakt sinds vorige zomer deel uit van de regering. Een minister uit haar partij is nu verantwoordelijk voor het landbouwbeleid. De boerenprotesten hebben het belang van de boeren maandenlang bovenaan de politieke agenda gezet.

Lees de rest van het artikel op de website van EenVandaag.

EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie