Binnenland
KRO-NCRV

'Strijd om natuurherstelwet is lelijke politiek'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Strijd om natuurherstelwet is lelijke politiek'

"We gaan geen blanco check tekenen en vertrouwen dat het wel goed komt met de implementatie." Dat zegt CDA-Europarlementariër Tom Berendsen bij Spraakmakers over de natuurherstelwet, waar het Europees Parlement vandaag over stemt. EU-kenner Bert van Slooten noemt die houding "lelijke politiek".

Video niet beschikbaar

"Het allerbelangrijkste is dat wij met elkaar vastleggen dat wij ergens in de toekomst de natuur, waar het heel slecht mee gaan, gaan herstellen", zegt Chahim. "En dat is blijkbaar een standpunt dat te ver gaat voor heel veel politieke groepen. Dat snap ik echt niet, dan ben je echt bezig met cynische politiek en niet met de inhoud."

Frans Timmermans ging afgelopen periode de boer op met de natuurherstelwet. Hij vond vele tegenstanders. Zij vrezen dat het land dan weer op slot gaat. Arie Verhorst, voorzitter van LTO Zuid-Holland ziet het als wéér een schepje bovenop alle regels die er al zijn. "Ze maken het allemaal nog wat moeilijker om boer te zijn."

Spookverhalen

Volgens voorstanders gaan er vooral spookverhalen rond over de wet, zo stevig is die namelijk niet. Bovendien gaat het om een inspanningsverplichting.

CDA-Europarlementariër Tom Berendsen is tegen de wet. "Als CDA zijn we voor het herstellen van de natuur. Maar ons probleem bij deze wet is de grote, mogelijke impact op Nederland en op juridische procedures. We gaan geen blanco check tekenen en vertrouwen dat het wel goed komt met de implementatie."

De wet gaat geen dingen opleggen, maar vraagt landen om zich in te spannen de natuur te herstellen. Berendsen vindt het nu onduidelijk wanneer een land nou wel en niet voldoet. Zoek nou een groot draagvlak voor deze wet, bepleit hij. "Die ligt er nu niet."

Hakken in het zand

"Dit is een beetje armpje drukken", analyseert Bert van Slooten, als journalist gespecialiseerd in de EU. Het gaat slecht met de christendemocratische-blok in de EU, vertelt hij. De verkiezingen komen eraan, maar de groep dobbert te veel af van het platteland. "Vervolgens hebben ze de hakken in het zand gezet en hebben ze deze wet uitgekozen om lelijke politiek mee te bedrijven. Er zijn heel erg veel toezeggingen gedaan. Anders gezegd: die wet is heel erg afgezwakt."

Er zijn zo’n 2.500 aanpassingen gedaan. Hieronder vallen ook punten en komma’s, zegt Chahim. "Wat er over is gebleven is goed genoeg om voor te stemmen."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie