Binnenland
NOS

Zorgen na meetweek fietsongevallen: 'Helft slachtoffers fatbike-ongelukken onder de 16'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zorgen na meetweek fietsongevallen: 'Helft slachtoffers fatbike-ongelukken onder de 16'

Een week lang is op bijna alle spoedeisende hulpen elk bezoek geteld van mensen die door een ongeluk met een fatbike, e-bike of andere fiets binnenkwamen. De telling was een initiatief van kenniscentrum VeiligNL. Voor het eerst is ook geregistreerd om wat voor ongelukken en verwondingen het gaat, en hoe oud de slachtoffers zijn. David Baden, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen, vertelt over de uitkomsten in het NOS Radio 1 Journaal.

Video niet beschikbaar

Het meest opvallend vindt Baden de grote aantallen slachtoffers van fietsongevallen. "Ik ben elke keer weer verbaasd, als je kijkt naar wat voor fietsland we zijn." Ook de hoeveelheid jonge mensen die op de spoedeisende hulp belanden door Fatbikes is opmerkelijk: "De helft daarvan was onder de 16. Daar schrik ik wel van."

Deze uitkomsten komen niet volledig onverwacht. Eerder zijn er al metingen gedaan bij 13 ziekenhuizen door heel Nederland, vertelt Baden. De cijfers van deze landelijke meting komen relatief overeen met de eerdere metingen. "We kunnen ons er nu niet meer achter verschuilen dat het een lokaal probleem is. In heel Nederland komt het voor."

Fatbikes

Wat betreft de fatbikes belanden er relatief veel mensen in het ziekenhuis door ongelukken. "Ook valt het op dat er bij fatbikes 8 keer meer slachtoffers zijn met buikproblemen. Zoals een stuur in je buik, waarbij je een scheur in je darm, milt of lever kan krijgen." Baden vermoedt dat dit te maken heeft met de leeftijd van mensen op fatbikes. "Als je jong bent ben je kwetsbaarder in je buikregio. Je hebt minder buikvet en bent minder gespierd." Ook kan het ermee te maken hebben dat fatbikes erg zwaar zijn. "Als je ergens tegenaan knalt dan vlieg je voorover het stuur, waarbij het stuur in de buik kan komen. Met een normale fiets glij je onderuit."

E-bikes

Bij e-bikes ziet Baden vergelijkbaar letsel zoals breuken, hersenschuddingen of bloedingen. Wel valt daar op dat er een tweedeling is qua leeftijd: "Jonge mensen onder de 16 en oudere mensen boven de 60. Twee extremen in cijfers." De oudere leeftijdsgroep heeft volgens Baden te maken met kwetsbaarheid: "Ouder worden brengt gebreken met zich mee. Je valt makkelijker en onhandiger."

Ongelukken voorkomen

Als arts hoopt Baden dat dergelijke ongelukken in de toekomst voorkomen kunnen worden. Bijvoorbeeld door de inrichting van de openbare weg: "Op welke fiets je ook fietst, je moet niet geschept worden door een auto. En elkaar niet aan kunnen raken op fietspaden." Ook hoopt hij dat voorlichting kan helpen: "Niet op je telefoon als je op de fiets zit en niet fietsen met alcohol op."

Baden ziet ook heil in het gebruiken van beschermingsmiddelen en regelgeving. "De helm wordt echt geadviseerd. En een minimumleeftijd van 16 jaar, met toch ook wel een rijbewijs voor gemotoriseerde voertuigen. Of je nou op een snorfiets, e-bike of fatbike zit, het is allemaal even hard. En daar hebben we regelgeving voor nodig."

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie