Gaat de warmtepomp het redden in Nederland?
- Nieuws
- Gaat de warmtepomp het redden in Nederland?
Twintig procent van de mensen met een warmtepomp is ontevreden. Dat bleek uit een enquête van het consumentenprogramma Radar, vorig jaar. Om die tevredenheid wat op te schroeven heeft Milieu Centraal een test ontwikkeld, waaruit moet blijken of een huis geschikt is voor een warmtepomp. Niet ieder huis is namelijk geschikt.
"Mensen zijn niet tevreden omdat de woning niet goed genoeg geïsoleerd was toen zij de warmtepomp aanschaften. Maar het kan bijvoorbeeld ook liggen aan het afgiftesysteem in huis. Wanneer het dan kouder wordt krijgen mensen het daardoor kouder", vertelt Mariken Stolk, energiedeskundige bij Milieu Centraal, in het NOS Radio 1 Journaal.
Video niet beschikbaar
De warmtepomp verwarmt het huis namelijk op een lagere temperatuur dan een cv-ketel. Dat komt doordat het water van de ketel zo’n tachtig graden warm is wanneer het door het verwarmingssysteem wordt gepompt, terwijl het bij de warmtepomp slechts vijftig graden is. Het is daarom extra belangrijk om een huis goed te isoleren, anders heeft een warmtepomp geen effect.
Ieder huis is te testen
Om te testen of een huis geschikt is, heeft Milieu Centraal een test ontwikkeld. "Die test houdt eigenlijk in dat je de aanvoertemperatuur van je huis op vijftig graden zet. Zo kan je kijken of je huis nog comfortabel warm wordt. Ieder type woning kan zo’n test doen, maar je valt door de mand als je huis dus niet meer warm voelt."
"Die test werkt in die zin twee kanten op. Of mensen ontdekken dat zij meer moeten doen om de woning te isoleren, of mensen komen er achter dat een huis ook warm te krijgen is wanneer het flink koud is buiten", gaat Stolk verder.
Vanaf vandaag kan iedereen die test doen. Milieu Centraal waarschuwt de mensen die mee willen doen wanneer het koud genoeg is om te testen. Daarbij stellen ze een online tool beschikbaar om te checken wat er precies moet gebeuren aan de woning om een warmtepomp te installeren.
Niet iedereen kan overstappen
Het is echter de vraag of iedereen over zal stappen. Zeker gezien niet iedere woning geschikt is en een warmtepomp vaak toch duur blijkt te zijn. "Zeker van veel oude woningen in oude stadskernen zal blijken dat het niet mogelijk is om een warmtepomp te plaatsen. Daarnaast zijn er plannen om oude woningen op een warmtenet te plaatsen."
RJN Warmtepomp
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.