Binnenland
MAX

Steeds meer mensen hebben last van angststoornis: 'Er wordt niet genoeg over gepraat'

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Steeds meer mensen hebben last van angststoornis: 'Er wordt niet genoeg over gepraat'

Steeds meer mensen krijgen angststoornissen, zoals angst of autorijden of boodschappen doen, ondanks dat er geen reëel gevaar is. Hoogleraar Neeltje Batelaan en cabaretier Marjolijn van Kooten, die straatvrees had, bespreken in Villa VdB hoe het leven met deze angsten is en hoe ze te behandelen zijn.

Video niet beschikbaar

Angststoornissen

Angststoornissen treffen steeds meer mensen in Nederland. Volgens psychiater Neeltje Batelaan van het Amsterdam UMC komen deze stoornissen vaak voort uit het overschatten van risico’s: "Mensen met een angststoornis overschatten vaak de kans op een ramp en vermijden situaties die hen angstig maken." Dit vermijdingsgedrag kan op termijn leiden tot ernstige beperkingen in het dagelijks leven, zoals het vermijden van sociale activiteiten of zelfs het huis niet meer uit durven gaan.

Uit het Nemesis-onderzoek, uitgevoerd door het Trimbos-instituut, blijkt dat het aantal mensen met angststoornissen in Nederland de afgelopen tien jaar is gestegen van 10% naar 15%. Maar de exacte oorzaak van deze stijging is nog onduidelijk - meer onderzoek is nodig om de oorzaken te achterhalen.

Eenzaam proces

Ervaringsdeskundige Marjolijn van Kooten vertelt hoe haar angst haar leven volledig overnam: "Eerst durfde ik niet meer met de trein, daarna durfde ik niet meer de stad in als het druk was, later durfde ik niet naar de supermarkt op drukke tijden en uiteindelijk bleef ik helemaal thuis. Het was een heel eenzaam proces." Ze benadrukt het belang van openheid en vroegtijdige hulp: "Als ik eerder had gepraat over mijn angst, was het waarschijnlijk niet zo ver gekomen."

Exposure-therapie

De meest effectieve behandeling voor angststoornissen is vaak exposure-therapie, waarbij patiënten stap voor stap hun angsten onder ogen zien. Batelaan legt uit: "Door je angst aan te gaan, leer je dat de ramp die je vreest, niet gebeurt. Zo krijg je weer grip op je leven."

Batelaan en Van Kooten benadrukken beide dat openlijk praten over angst kan helpen om de schaamte te doorbreken: "Veel mensen durven niet over hun angsten te praten uit schaamte of angst om zwak over te komen, terwijl er veel meer mensen zijn die hetzelfde doormaken."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie