Voedselcrisis blijft hardnekkig probleem: 'Geef boetes aan grote voedselmultinationals'
- Nieuws
- Voedselcrisis blijft hardnekkig probleem: 'Geef boetes aan grote voedselmultinationals'
De stijging van de voedselprijzen is in iedere supermarkt merkbaar. Maar ook over de landsgrenzen is het effect van de voedselcrisis te zien. Op donderdag 8 september kwam Oxfam Novib met een rapport over de oorzaken en gevolgen van dit wereldwijde probleem. In Vroeg! schoof Bart de Steenhuijsen Piters aan. Hij is onderzoekscoördinator bij de universiteit Wageningen en gespecialiseerd in voedselsystemen. Volgens hem zal de crisis nog wel even aanhouden: "de gehele voedselmarkt is hard aan herziening toe."
Vroeg! - Waarom is eten zo duur?
Waar in Nederland de prijzen met ongeveer tien procent stegen, is dat op andere plekken in de wereld een stuk heviger legt De Steenhuijsen Piters uit: "De gevolgen van de crisis zijn niet gelijk verdeeld over de wereld. In landen als Burkina Faso stegen de voedselprijzen wel met veertig procent." Ook in de hoorn van Afrika is sprake van een hongersnood als gevolg van droogte en weinig import van voedsel.
Oorlog in Oekraïne
De koppeling met de oorlog in Oekraïne - een land dat veel graan produceert - is snel gemaakt. Volgens De Steenhuijsen Piters is dit echter niet de enige reden voor de stijgende prijzen: "Die oorlog is zeker een wake-upcall geweest. Maar de echte, langdurigere oorzaken voor de stijging van de prijzen zijn covid, droogte en inflatie. De voedselmarkt is groot en ingewikkeld opgezet. Het gaat vaak goed, maar als het één keer fout gaat, gaat het ook goed mis."
Het is door deze opzet dat De Steenhuijsen Piters denkt dat deze crisis niet te voorkomen was geweest: "het gaat systematisch niet goed. Er zijn te veel stappen van boer tot bord. Bij elke stap wordt het voedsel duurder."
Er wordt steeds meer belegd in voedsel. Dat is allemaal waardevermeerdering zonder doel. In de ideale wereld zou dat verboden moeten worden
Overheid moet prijsverlaging overwegen
De voedselprijzencrisis heeft verstrekkende gevolgen, zowel in Nederland als in de rest van de wereld. Naast een letterlijk voedseltekort, waarbij een persoon te weinig calorieën binnenkrijgt, ziet De Steenhuijsen Piters ook het voedingspatroon van personen veranderen: "Men kiest dan vaker voor calorierijk voedsel, omdat dat een gevoel van verzadiging geeft. Vaak is dat niet de gezondste keuze. Ik vind dat de overheid serieus na moet gaan denken over btw-verlaging en prijsverlaging van groente, fruit en gezonde producten. Juist in deze tijden van crisis."
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.