Binnenland
NOS

Waterschappen extra alert op bevers bij hoogwater: 'Als hij maar bij de dijken wegblijft'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waterschappen extra alert op bevers bij hoogwater: 'Als hij maar bij de dijken wegblijft'

Afgelopen nacht raasde storm Henk over het land. Op verschillende plekken hield men de adem in vanwege de hoge waterstanden. De waterschappen zijn dan ook extra alert op bevers. Ze speuren de dijken af op zoek naar de knaagdieren. Want die kunnen, zeker met hoogwater, flink wat schade aanrichten.

Video niet beschikbaar

"We hopen dat dit omstandigheden zijn waarin de bever zich laat zien", zegt beheerder Wijnand Evers van de waterkeringen, die een beverinspectie doet langs de IJssel in Zwolle, in het NOS Radio 1 Journaal. "We hebben de afgelopen tijd flink wat avonden en nachten geïnspecteerd. We zien toch wel dat hij met name in de vroege avond en in de vroege ochtend fanatiek is. Dan zien wij hem het meest."

Droog zitten

Het was de eerste echte beverinspectie tijdens hoogwater, zegt Evers. "We hebben een keer proefgedraaid, maar dit is de eerste echte beverinspectie. We hebben ongeveer zeven of acht dagen geïnspecteerd. We doen deze inspecties, omdat we heel veel bevers in dit gebied hebben bij de dijk. De bever graaft een gang onder water en heeft zijn verblijf boven water, dus hij moet droog kunnen zitten."

Door de hoge waterstand kan de bever niet droog zitten. "Dan moet hij op zoek naar een nieuwe plek", legt Evers uit. "Helaas doet hij dat af en toe in de dijk. Wij willen graag die plekken lokaliseren waar hij dan zit en waar hij eventueel gaat graven. Dan kunnen we nog maatregelen treffen. Want het gevaar is dat er anders een stuk van de dijk in zou kunnen zakken."

De bevers worden opgespoord met apparatuur, vertelt een muskusrattenbestrijder, die mee is met Evers. "Wij gebruiken warmtebeeldcamera's. Met deze camera's kunnen we eigenlijk tot diep in de nacht alles zien." Ook wordt er gebruik gemaakt van een soort verrekijker. "Het is eigenlijk een heel simpel apparaat als je het zo ziet. Er zit gewoon een aan-uit-knopje op, je kunt ermee inzoomen, uitzoomen en ermee opnemen."

Veel schade

Een bever kan veel schade aanrichten, weet Evers. "Zo'n bevergang is vele malen groter, minimaal 40 centimeter. Dan maakt hij ook nog eens een kamer in de dijk, dat kan dan een kamer zijn van een meter in doorsnede. Dat is voor een dijk niet gunstig. Dan zou je zou dammen kunnen zetten of de dijk in gaas pakken, maar je kunt ook denken dat je op deze locatie geen bevers wil hebben."

"Eigenlijk zijn we in Nederland nog volop zoekende wat nu de beste methode is", vervolgt Evers. "Het zijn natuurlijk wel prachtige beesten, dat moet ik eerlijk toegeven. Ik heb gezien wat het beest aan werk kan verzetten, dat is indrukwekkend. Eigenlijk is het gewoon een collega waterbouwer. Als hij maar bij de dijken wegblijft, dan is het een prima en mooi beest."

Hoe gaat het waterschap de strijd aan met de bever?

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie