Binnenland
AVROTROS

Vrouwen 'krabben' elkaar: 'We moeten juist solidair zijn'

foto: Cover 'Krabben', uitgever: Nijgh & Van Ditmarfoto: Cover 'Krabben', uitgever: Nijgh & Van Ditmar
  1. Nieuwschevron right
  2. Vrouwen 'krabben' elkaar: 'We moeten juist solidair zijn'

Waarom veroordelen vrouwen elkaar, zijn ze soms onderling bitchy en gunnen ze elkaar het licht in de ogen niet? Waarom roept Sylvana Simons zoveel weerstand en woede op bij vrouwen, maar waarom wordt de uitgesproken zangeres Merol minder gehaat? Schrijver, feminist én ervaringsdeskundige Milou Deelen schreef er met Daan Borrel een boek over.

Milou Deelen over boek 'Krabben'

Video niet beschikbaar

Het begon allemaal in de zomer van 2018, toen Milou met ontbloot bovenlichaam op een DJ-booth stond te dansen tijdens Pride Amsterdam. Daan Borrel zag dat gebeuren, en vond Milou maar een uitslover. "Later schreef ze mij een brief om dat eerlijk op te biechten. Ze vroeg zich af waarom zij dat van mij dacht, en waarom ze mij naar beneden haalde. Ze wilde het met mij samen onderzoeken."

Krabben

Het is een voorbeeld van 'krabben': vrouwen die elkaar onderling dwars zitten, denigrerende opmerkingen naar elkaar maken, of de ander als minderwaardig neerzetten. "Je kunt er individueel veel last van hebben, maar we krijgen er ook geen gelijkheid door in de wereld. Zolang wij elkaar niet helpen, en mannen wel, gaat dat niet lukken", legt Deelen uit.

Het gedrag is niet perse vrouw-eigen, legt de schrijver uit. "Als je zwak staat als gemarginaliseerde groep, dan ga je elkaar wegdrukken, omdat er al minder kansen zijn. Het is moeilijker om elkaar te helpen in zo'n situatie, als je positie toch al zwakker is."

Opluchting

Deelen: "Ik vond het schrijven van het boek echt een bevrijding. Mensen zeggen altijd: 'Vrouwen zijn gewoon zo'. Dat is stereotyperend. Door dit boek hebben we een verklaring gevonden: het komt niet door de vrouwen zelf, maar door de ongelijke wereld. Ik vind het echt een verademing, omdat het een verklaring is."

Sisterhood

En dus moet het anders. Deelen legt uit wat vrouwen voor elkaar kunnen betekenen. "We moeten van onze vooroordelen af. Als je een notaris nodig hebt, of een timmerman of een tatoeëerder, denk dan eerder aan een vrouw. Ik heb met Daan een tattoo van een krab laten zetten, vanwege het boek. Ik had een afspraak met een man, maar toen dacht ik: hee, we moeten naar een vrouw!"

Maar ook mannen kunnen bijdragen, vooral door simpelweg te luisteren naar vrouwen. "Ik denk dat mannen vaak ruimte kunnen maken voor vrouwen. Luisteren, vrouwen laten uitpraten. Wees een goede bondgenoot. Spreek je uit tegen je vrienden als er seksistische grappen worden gemaakt. Zeg er iets van, zeker omdat je in een bevoorrechte positie zit."

Het boek Krabben - Van vrouw tot vrouw is nu verkrijgbaar. Donderdag 18 juni zijn Deelen en Borrel ook te zien in een 24-uur durende livestream-talkshow vanuit VondelCS.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie