Hoe reageert Turkije op Nederlandse erkenning van Armeense genocide?
- Nieuws
- Hoe reageert Turkije op Nederlandse erkenning van Armeense genocide?
De Tweede Kamer wil de massamoord door Turken op Armeniërs erkennen als 'de Armeense genocide'. De gevoelige discussie speelt al jaren en onder aanvoering van ChristenUnie-Kamerlid Voordewind willen de regeringspartijen nu uitspreken dat er sprake is van genocide. Vermoedelijk krijgen ze steun van een brede Kamermeerderheid.
De Kamer vraagt het kabinet wel in april voor het eerst een bewindspersoon te sturen naar de herdenking van de genocide. Die plechtigheid is in de Armeense hoofdstad Yerevan. Het kabinet moet nog op die oproep reageren, maar volgens Haagse bronnen zal de reactie positief zijn.
Ultranationalistisch
De kwestie ligt gevoelig in Turkije. "Volgens de Turken zijn alle volkeren tijdens de burgeroorlog een slachtoffer geweest", legt correspondent Lucas Waagmeester uit. "De focus op de Armeniërs vinden zij dan ook selectieve geschiedschrijving, maar uit historisch onderzoek blijkt dat de moordpartijen planmatig zijn."
Hoe reageert Turkije op Nederlandse erkenning van Armeense genocide?
Daarom kiezen veel historici voor de term genocide. Turkije wil die term pertinent niet horen, vertelt Waagmeester. "Dit gaat niet goed vallen, het zal tot heftige emoties leiden. Het klimaat is hier op het moment ultranationalistisch."
De correspondent verwacht dat Turkije boos zal reageren op de Nederlandse erkenning, maar dat zal waarschijnlijk van korte duur zijn. Bovendien zijn de relaties tussen de landen al flink bekoeld, waardoor een stevig diplomatiek signaal, zoals het terugtrekken van een ambassadeur, niet mogelijk is.
Het monument ter herdenking van de Armeense genocide in 1915