Binnenland
NOS

Venlo eert slachtoffers van bombardementen met namenmonument

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Venlo eert slachtoffers van bombardementen met namenmonument

Venlo is tijdens de bevrijding door de geallieerden in 1944 zwaar getroffen. De strategisch gelegen bruggen over de Maas waren het doelwit. Maar Venlo, en ook Blerick aan de andere kant van de rivier, werden vol geraakt. Niet de Duitsers, maar juist de geallieerden vielen die bruggen aan.

Video niet beschikbaar

"De geallieerden rukten tijdens operatie Market Garden op vanuit Brabant en Nijmegen. Die bruggen werden door de Duitsers gebruikt om de troepen te bevoorraden. Om dat te blokkeren werden de bruggen gebombardeerd." Vertelt initiatiefnemer voor het namenmonument Mattie Peters in het Radio 1 Journaal. "Het is heel ingewikkeld om die te bombarderen. Als ze al geraakt werden, werden de bruggen de volgende nacht weer gerepareerd."

Bij het eerste bombardement kwamen 55 mensen om het leven. De luchtaanvallen in de zes weken erna zorgden voor nog eens 164 doden. Een van de overlevenden is Paul Seuren. Hij overleefde als baby van 5 maanden samen met zijn vader een voltreffer op zijn huis. Maar zijn zes broers en zussen waren op slag dood, en zijn moeder overleed twee dagen later in het ziekenhuis.

In de Minderbroederskerk staat vanaf zondag, precies 80 jaar na het eerste bombardement, het namenmonument met daarop de Maas in brons gegoten en de namen van de 219 slachtoffers.

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie