Binnenland
NOSNTR

Expertgroep vraagt om onafhankelijke metingen uitstoot Tata Steel

foto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Expertgroep vraagt om onafhankelijke metingen uitstoot Tata Steel

Investeer alleen miljarden aan belasting in het vergroenen van de staalfabriek van Tata Steel, als hun vervuiling onafhankelijk wordt gemeten. Dat is de boodschap van de Expertgroep Gezondheid IJmond, onder leiding van hoogleraar geneeskunde Marcel Levi, aan het kabinet.

Expertgroep vraagt om onafhankelijke metingen uitstoot Tata Steel

Video niet beschikbaar

De boodschap van de expertgroep is dat Tata Steel alleen miljardensubsidies zou mogen ontvangen als zij de gezondheid van omwonenden kunnen garanderen. Het uitvoeren van onafhankelijke metingen is daarbij van groot belang. Volgens politiek verslaggever Ewoud Kieviet worden die metingen tot nu toe veelal uitgevoerd in opdracht van Tata zelf. "Dat betekent dus ook dat zij invloed hebben op waar er gemeten wordt. Bijvoorbeeld op afstand en niet te dicht bij een pijp, en op welk moment", zegt hij in Nieuws en Co.

Openbaarheid uitkomsten

De uitkomsten van de metingen moeten volgens de expertgroep openbaar worden gemaakt. Meer duidelijkheid over de uitstoot komt vooral de omwonenden ten goede, zegt commissievoorzitter Levi. Hij vertelt dat er jaarlijks drieduizend incidenten met omwonenden plaatsvinden. "Niet al die incidenten zijn even erg, maar dat kunnen bewoners niet weten. Die zien een zwarte wolk uit de fabriek opstijgen en denken 'wat komt er nu uit?'." De expertgroep wil ook dat de overheid afspraken met maakt Tata Steel over de uitstoot van zeer zorgwekkende stoffen. "Dan heb je het over stoffen die bijvoorbeeld kankerverwekkend zijn, of de voortplanting belemmeren", vertelt Levi. Openbaarheid en betere communicatie zouden veel zorgen van omwonenden weg kunnen nemen, aldus de expertgroep.

Het is niet de eerste keer dat er bij het kabinet wordt gevraagd om onafhankelijke vervuilingsmetingen. "Voor de zomer was er een voorstel van de Partij voor de Dieren om onafhankelijk meten en dat zoveel mogelijk opbaar te doen", vertelt Kieviet. "Die oproep ligt dus al bij het kabinet. En nu dus ook nog een keer van deze experts."

Schoner, gezonder en groener

Staatssecretaris Janssen van Milieu heeft het advies in ontvangst genomen en heeft toegezegd de aanbevelingen te gaan bestuderen. Hij heeft wel al benadrukt dat het 'schoner, gezonder en groener moet'. Eerder heeft het kabinet zich al verbonden aan afspraken om alleen miljarden te investeren als de meest vervuilende fabriek op het Tata Steel-terrein dicht gaat.

Het uiteindelijke doel van zowel het kabinet als Tata Steel is het maken van groen staal. “Een enorme uitdaging”, legt Kieviet uit. “Ze willen staal maken op basis van waterstof. Maar daar zijn we nu nog heel ver van verwijderd”. Op dit moment gebeurt het maken van staal nog steeds op basis van kolen, “en dat gaat allemaal de lucht in.”


Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie