Massaal elektriciteit gaan besparen? 'Vergroting van de infrastructuur is ook nodig'
- Nieuws
- Massaal elektriciteit gaan besparen? 'Vergroting van de infrastructuur is ook nodig'
Met de actieagenda netcongestie wil de overheid ervoor zorgen dat de stroomnetten in Nederland niet meer overbelast worden. Daar zullen huishoudens, scholen en kleinbedrijven aan moeten gaan bijdragen. Maar is dat mogelijk? "Vergroting van de infrastructuur is ook nodig", zegt Lot van Hooijdonk, wethouder in Utrecht, bij Spraakmakers.
Stand.nl: Huishoudens moeten veel minder elektriciteit verbruiken
Energiebesparing is "altijd goed", maar niet altijd makkelijk, zegt Van Hooijdonk. "Als je de stad ontwikkelt, komt er enorm veel bij kijken. Dat soort nieuwe activiteiten lopen tegen de netcongestie aan", aldus de wethouder. "We proberen als stad te doen wat we kunnen." Daarom is een vergroting van de infrastructuur van de stroomnetten ook nodig. "Het net zit ingewikkelder in elkaar dan dat het met besparen zo is opgelost."
File
Daarom pleit Van Hooijdonk ervoor om de "spits" te mijden. "Het is zeker een timingsvraag. Als je het met verkeer vergelijkt, is dit de file." Het is dus de vraag wie wanneer toegang krijgt tot het net. "We zullen een aantal dingen moeten verplichten, zodat het in staat wordt gesteld wanneer je de file moet vermijden."
Stephan Brandligt, landelijk coördinator van de Actieagenda netcongestie, deelt die mening. "Het gaat om de opgetelde data van een straat of buurt, niet om mensen individueel." Het is dan ook nodig om het verbruik "inzichtelijker" te maken. "Daardoor wordt het voorspelbaarder waar problemen zich gaan voordoen." Bovendien zou het dan mogelijk zijn om in "real-time" te zien wanneer het dreigt mis te gaan in een wijk. "Als je dat ziet aankomen, kun je ervoor zorgen dat de warmtepompen bij mensen lager gaat, zodat het niet misgaat."
Prikkel
David Smeulders, hoogleraar Energietechonologie, kijkt er anders tegenaan. "We hebben natuurlijk jarenlang de prikkel gehad om van het gas af te gaan. Als er nog minder stroom verbruikt moet worden, wat moeten we dan gebruiken?" Volgens Smeulders is het "probleem" de capaciteit. "Ik vind het vreemd met dat actieplan om alle ballen op de huishoudens te gooien en niet de industrie. Dat voelt oneerlijk."
"Energie besparen is altijd een goed idee. Dat doe je voor je portemonnee en het milieu. Maar het gaat er vooral over dat we er bewust mee omgaan", reageert Theo Scholte van Netbeheer Nederland. Scholte staat er positief in, omdat "heel veel" nog mogelijk is.
'Heel duur'
Luisteraar Floris Postmes denkt dat het probleem op een "heel andere laag" zit. "We zijn ontzettend goed in het bestrijden van een symptoom, maar het probleem zit ergens anders. Het gaat over bewustzijn." Henk van der Zwan vindt dat de overheid vooral de staatskas "aan het spekken" is. "Het is heel duur op dit moment." Ook luisteraar Maaike Polstra ziet het zo: "De energierekening de afgelopen jaren was niet heel grappig."
KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.