Voorkom voedselverspilling: 'Weet het verschil tussen THT en TGT'
- Nieuws
- Voorkom voedselverspilling: 'Weet het verschil tussen THT en TGT'
Wist jij dat je aan de letters THT en TGT af kan lezen of een product na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum nog eetbaar is of niet? Sommige producten hoeven namelijk niet direct de afvalbak in. Uit een onderzoek het Voedingscentrum blijkt dat meer dan de helft van Nederland het verschil tussen deze twee houdbaarheidstermen niet kent.
Jaarlijks verspillen we per persoon 34 kilo per jaar. Dat is zonde en vooral onnodig. Toine Timmermans van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling in Stax&Toine: "Daarvan is vijf kilo het niet goed interpreteren van die houdbaarheidsdatum."
Voorkom voedselverspilling: 'Weet het verschil tussen THT en TGT'
Video niet beschikbaar
Verschil THT en TGT
Timmermans: "Het belangrijke verschil is dat Te Gebruiken Tot (TGT) op de verpakking van bederfelijke producten staat. Na die datum kun je het product beter niet meer eten, want daar kan iets inzitten waar je ziek van kunt worden."
Ten minste Houdbaar Tot (THT) is een kwaliteitsgarantie. "Het is een garantie die de fabrikant geeft dat het tot die datum dat het prima van smaak is. Je hoeft het daarna niet direct weg te gooien, maar je kunt zelf beoordelen of het product nog eet- of drinkbaar is."
We moeten volgens Timmermans leren onze zintuigen beter te gebruiken in de strijd tegen voedselverspilling. "Van producten waar THT op staat, word je niet ziek als ze over de datum zijn. Kijk of het er nog goed uitziet, ruik aan het product en twijfel je dan nog steeds? Proef het gewoon even."
Waarom zit er een houdbaarheidsdatum op THT-producten?
Maar als we er dan niet ziek van worden en onze zintuigen moeten gebruiken, waarom zit er dan nog een houdbaarheidsdatum op die producten? Timmermans: "Er is uitzonderingslijst met producten waar geen datum op hoeft. Bijvoorbeeld suiker, zout en azijn, dat bederft niet."
"Wat we hebben gezien is, dat wanneer je de datum eraf haalt, mensen er geen gevoel meer bij hebben en zelfs eerder weggooien dan nodig is. Helemaal geen houvast maakt het heel ingewikkeld. Mensen nemen dan toch het zekere voor het onzekere."
Helemaal geen houdbaarheidsdatum is dus ook geen optie. Om voedselverspilling zoveel mogelijk in te perken, is het dus belangrijk dat we de verschillen in de houdbaarheidstermen goed kennen. Dan maken we in ieder geval een bewuste keuze voordat een product in de afvalbak verdwijnt.
Volgens Timmermans gaat het in Nederland wel al steeds beter wat betreft het verspillen van voedsel. We verspillen al 25 procent minder dan zes jaar geleden. Maar we verspillen alsnog 34 kilo te veel per persoon per jaar.
Gebruik de bewaarwijzer
Om die reden heeft de stichting Samen tegen Voedselverspilling in samenwerking met het Voedingscentrum een tv- en online campagne opgezet. In een illustratievideo legt mascotte Becky het verschil tussen THT en TGT uit. De campagne is vooral gericht op gezinnen met jonge kinderen, omdat zij de grootste voedselverspillers zijn.
Omdat veel mensen niet goed weten waar ze hun producten het beste kunnen bewaren, heeft het Voedingscentrum de bewaarwijzer bedacht. Die vertelt je waar je producten het beste kunt bewaren, hoe lang je de producten kunt bewaren en of je het eventueel in kunt vriezen.
Wist jij dat je een appel het beste in de koelkast kunt bewaren en een paprika juist niet in de koelkast thuishoort?
Radar deed eerder dit jaar ook onderzoek naar houdbaarheid, en wat mensen zich van zo'n geprinte datum aantrekken. De cijfers en de aanvullende richtlijnen vind je hier.
Stax&Toine
Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.