Binnenland
BNNVARA

Energietoeslag in elke gemeente anders: 'Het is een soort omgekeerde Postcode Loterij'

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Energietoeslag in elke gemeente anders: 'Het is een soort omgekeerde Postcode Loterij'

Tussen gemeenten bestaan grote verschillen in de energietoeslag die inwoners met lage inkomens of schulden ontvangen. Dat blijkt uit de vele klachten die binnen komen bij 'Ikredhetnietmeer', de campagne van BNNVARA. Is jouw postcode van belang in de energiecompensatie die je krijgt? "Het is een soort omgekeerde Postcode Loterij", zegt directeur van het Nibud, Arjen Vliegenthart in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

In elke gemeente is de energietoeslag anders geregeld. "Je ziet een ongelofelijke diversiteit, met als pijnlijke resultaat dat er ook een hele hoop mensen zijn die die toeslag hard nodig hebben, maar hem niet krijgen", zegt Vliegenthart.

'Hoeveel wil je dat het uitmaakt waar je woont?'

In 2014 zijn veel regelingen van Den Haag naar de gemeenten verplaatst. Het idee daarachter was dat gemeentes de mensen beter kennen en daardoor de inwoners beter kunnen ondersteunen. "Maar er kwam ook een hoop vrijheid bij. En vaak niet de centen om het op een goede manier te doen. Daar zien we nu de wrange gevolgen van. Dus gemeentes zijn aan zet en kunnen het op sommige gevallen echt veel beter dan Den Haag", aldus Vliegenthart.

"Maar", zegt Vliegenthart, "hoeveel wil je dat het uitmaakt waar je woont? Energie is niet in de ene gemeente goedkoper dan de andere, dat is nationaal bepaald, dus daar zou een gemeenschappelijke oplossing voor moeten komen."

Verschillen per gemeente

Dat de uitvoering van de energietoeslag bij de gemeente komt te liggen, vindt Henk van Berkum, PvdA-wethouder van de gemeente Waterland, niet zo'n probleem. "Wat ik een groter probleem vind, is dat er dus diverse opvattingen zijn over een minimuminkomen. Als je in de ene gemeente als basis neemt 120 procent van de bijstand, maar in andere gemeenten wordt uitgekeerd tot 140 procent van de bijstand, dan maakt het nogal uit in welke gemeente je woont."

Geen toeslag

Door een chronische ziekte is Hilde Vroon in de bijstand beland. Ze kan per maand als alleenstaande moeder van twee kinderen niet rondkomen. En met haar variabele energiecontract komt Vroon dus in de problemen. "Mijn energierekening kost nu 190 euro per maand, maar dat is omdat ik hem zelf omlaag heb gezet, want hij werd geschat op ruim 300 euro in de maand. En ik verwacht een flinke jaarafrekening."

Je zou denken dat Vroon in haar situatie wel in aanmerking komt voor de energietoeslag, maar dat is niet het geval. "Ik ben in de bijstand beland op 9 juli en de gemeente Groningen neemt als peildatum de maanden januari tot en met mei. Toen zat ik met 16 euro boven de 120 procentnorm, omdat ik toen in de WW-uitkering zat", legt zij uit.

Omgekeerde Postcodeloterij

"Het is een soort omgekeerde Postcodeloterij", zegt Vliegenthart. "In sommige postcodes krijg je hem wel, en in andere postcodes valt 'ie niet. Dat zie je hier terug. Je moet je afvragen hoeveel variƫteit je wilt toestaan."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie