Binnenland
EO

Nibud: 'Ondanks prijsplafond wordt het voor veel mensen nog een koude winter'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nibud: 'Ondanks prijsplafond wordt het voor veel mensen nog een koude winter'

Nibud-directeur Arjan Vliegenthart is opgelucht over de kabinetsplannen met betrekking tot het prijsplafond voor energie. “Maar dit wordt voor veel mensen echt nog een koude winter. Het is fijn dat er helderheid is, maar niet alle problemen zijn opgelost”, zo vertelt hij in Dit is de Dag in gesprek met VVD-Kamerlid Silvio Erkens en hoofdeconoom van ABN AMRO Sandra Phlippen.

Video niet beschikbaar

De regeling van het kabinet dempt komend jaar de maandelijkse energierekening behoorlijk en in november en december van dit jaar krijgt elk huishouden al 190 euro compensatie. “Het helpt niet iedereen op de perfecte manier, maar ik ben blij dat het kabinet hier met pragmatisme naar kijkt”, aldus VVD’er Silvio Erkens.

Aanjagen van inflatie

Toch heeft Sandra Phlippen haar bedenkingen bij de compensatie van 190 euro voor alle huishoudens. Volgens haar is zo’n compensatie in normale tijden geen probleem, maar nu wel. “Als je mensen nu extra geld geeft, geven ze dat uit en leidt dat tot veel meer prijsstijging. Je jaagt de inflatie aan in deze oververhitte economie. Het is als benzine op een gloeiende plaat, om extra geld te stoppen in zo’n roodgloeiende economie met als doel om het uit te geven."

Arjan Vliegenthart is niet van mening dat mensen dit geld automatisch gaan uitgeven, maar dat het bijvoorbeeld besteed zal worden aan de duurdere boodschappen. “Het leven is voor veel mensen onbetaalbaar geworden. Het is goed dat er een einde komt aan de toegenomen onzekerheid.”

Voor veel mensen zullen deze maatregelen wel degelijk wat uithalen, stelt de Nibud-directeur. "Maar grotere huishoudens in een slecht geïsoleerd huis zullen boven dat plafond komen en de volle mep moeten betalen. Of mensen met een chronische ziekte die een bepaalde warmte nodig hebben om te blijven functioneren. En ook voor andere huishoudens blijft die gemiddelde energierekening van 241 euro een slok op een borrel."

Permanent tekort

Sandra Phlippen ergert zich ook aan het feit dat het kabinet veel heeft laten liggen op het gebied van verduurzaming. Volgens haar weten we al vijftien dat de woningvoorraad verduurzaamd moet worden en zitten we nu met de problemen omdat er altijd op de korte bal is gespeeld.

"Deze situatie met het tekort uit Rusland is mogelijk permanent, en dus hebben we nog lang een hoge prijs." Het kabinet kan deze vorm van volledige overname van marktprijzen voor de consument niet lang volhouden, stelt zij. "Dan krijg je op de middellange termijn dat de inflatie gewoon weer terug in je gezicht springt."

Ster advertentie
Ster advertentie