Van starters tot studenten: de woningnood in Eindhoven reikt ver
- Nieuws
- Van starters tot studenten: de woningnood in Eindhoven reikt ver
Van de tien grootste gemeenten in Nederland groeide Eindhoven qua inwoneraantal vorig jaar het hardst. De woningmarkt staat dan ook onder druk. Per 100 woningen zijn er 109 woningzoekenden. "Als starter is het moeilijk om een huis te kopen", zegt makelaar Rieks van den Berg in 5 Dagen.
5 Dagen...Vanuit Eindhoven
Naast starters helpt makelaar Rieks ook het toenemende aantal expats in Eindhoven aan een woning. Meer dan de helft van zijn klanten komen uit het buitenland. Ook voor hen is het vinden van een huis niet makkelijk: "Vorig jaar hoorde ik heel lastige verhalen", vertelt Rieks. "Dan had je soms zes keer met mensen gekeken en elke keer waren ze niet de koper." Dat levert stress op.
Discriminatie
Discriminatie speelt ook een rol op de woningmarkt. Marleen werkt bij het Holland Expat Center, dat expats helpt met zaken als het krijgen van een BSN-nummer en huisvesting. "Verhuurders hebben heel veel keuze. Wij hebben een hoop verhalen gehoord dat sommige mensen bewust worden uitgesloten en daardoor dus geen huis kunnen krijgen op basis van hun nationaliteit."
Rieks vertelt dat de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) probeert iets aan deze discriminatie te doen. "Er worden speciale cursussen voor gegeven om het aan te pakken. Makelaars over wie wij klachten krijgen, worden daar ook op aangesproken."
Woningnood voor studenten
Ook voor studenten is de woningmarkt in Eindhoven lastig. Jop Hendrikx begon in 2018 aan zijn studie Natuurkunde aan de Technische Universiteit (TU) in Eindhoven. Vanaf dat moment staat zijn studententijd in het teken van ‘huishoppen’: van antikraak weer terug naar zijn ouders en van heel veel hospiteren naar onderhuur. Als hij iets gevonden had, moest hij er vaak na een half jaar weer uit en begon zijn zoektocht van voor af aan.
Inmiddels woont hij in een woontoren op de campus van de TU die bedoeld is voor internationale studenten. Hier is hij samen met een andere Nederlandse student het aanspreekpunt voor de internationale huurders.
Internationale studenten
Als internationale student kom je ook voor een grote uitdaging te staan wanneer je in Eindhoven wil gaan studeren. Voor veel kamers wordt geadverteerd met ‘Dutch only’ en zijn internationale studenten niet welkom. Voor de kamers die wel voor internationale studenten beschikbaar zijn, komen zoveel reacties binnen dat je vooral heel veel geluk moet hebben.
Internationale studenten krijgen dan ook een waarschuwing van de TU, dat ze beter niet aan een studie kunnen beginnen als ze geen kamer hebben.
"Ik begrijp wel waarom de universiteit dit oppert", zegt Julius Wildenburg. Als lid van De Ambitieuze Student (DAS) zet hij zich in voor zowel de nationale als internationale studenten. "De universiteit wil het beste voor haar studenten en wil dat een student hier op een prettige manier zijn of haar studie kan volgen. Op het moment dat je dan geen kamer kunt vinden, wordt dat heel lastig." Tegelijkertijd wil de universiteit een verdubbeling van het aantal studenten.
'Bouwen, bouwen, bouwen'
Volgens makelaar Rieks is er dan ook maar een oplossing: "Bouwen, bouwen, bouwen." De provincies en gemeentes zijn aan zet. Zij moeten zorgen dat er locaties beschikbaar komen, voor de groepen die het nodig hebben.
Julius en Jop vertellen dat er ook gebouwd wordt: op de campus komt een heel nieuwe woonflat met twee torens waar heel veel studenten op kamers kunnen. Maar of het genoeg is? "Zeker niet", meent Jop. "Alleen het is een begin en overal in Eindhoven wordt echt wel gedacht over het neerzetten van nieuwe woningen."
5 Dagen
5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.
Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.