Binnenland
AVROTROS

HAN en Radboud Universiteit zetten in op fysiek onderwijs

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. HAN en Radboud Universiteit zetten in op fysiek onderwijs

Vanaf deze week starten de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) en de Radboud Universiteit (RU) met het inzetten van zelfsneltesten. Vierhonderd studenten hebben aangegeven te willen meewerken aan deze pilot. Deelname is vrijwillig. Bestuurslid Yvonne de Haan van de HAN vertelt erover bij Humberto.

Video niet beschikbaar

De pilot valt binnen het plan van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) om te onderzoeken hoe in het nieuwe studiejaar meer fysiek onderwijs mogelijk kan worden gemaakt. Momenteel lopen er een aantal kleinschalige pilots. "Zo behouden we het overzicht. Aan de HAN zijn er werkgroepen waarin studenten het gesprek aangaan met mensen die hen verder kunnen helpen in hun ontwikkeling. En aan de Radboud Universiteit hebben we werkgroepen over de herstart van het onderwijs en het fysiek terugbrengen van studenten naar onze campussen en hogescholen", vertelt Yvonne de Haan.

Positieve invloed

Volgens De Haan raken studenten die al lange tijd fysiek onderwijs volgen in een isolement. "Gisteren sprak ik een eerstejaarsstudent die nog nooit op de campus was geweest. Hij was dolblij dat hij eindelijk fysiek les mocht volgen en zijn medestudenten kon ontmoeten. Fysiek onderwijs heeft ook een positieve invloed op de studieprestaties. Het wordt steeds moeilijker om de motivatie te vinden om online lessen te volgen."

Studenten die meedoen aan de pilot krijgen zelfsneltesten opgestuurd of halen deze ergens op. Volgens De Haan is een dergelijke test minder erg dan de test in de teststraten, omdat het stokje minder ver de neus ingaat. "Studenten doen de test voordat ze naar de universiteit of hogeschool gaan. Als de uitslag negatief is, kan een student fysiek onderwijs volgen. Eenmaal op locatie moeten studenten zich natuurlijk wel gewoon aan alle coronamaatregelen houden."


Virus beteugelen

De Haan vertrouwt erop dat studenten die meedoen de testen ook daadwerkelijk doen. "Wij gaan er niet bovenop zitten. Maar we gaan er vanuit dat het zelfstandige, weldenkende burgers zijn die er echt aan willen bijdragen om verspreiding van het virus te beteugelen."

Humberto

Elke vrijdag luister je tussen 14.00 en 16.00 uur naar Humberto Tan op NPO Radio 1. Met zijn programma Humberto luidt hij het weekend in en gaat hij op zoek naar de diepere lagen bij het nieuws. Natuurlijk is er ook aandacht voor muziek, sport en cultuur.

Ster advertentie
Ster advertentie