Binnenland
KRO-NCRV

Klimaatverbond pleit voor een lokaal hitteplan per gemeente

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Klimaatverbond pleit voor een lokaal hitteplan per gemeente

Het CBS meldt vandaag dat er tijdens de hittegolf in juli bijna 400 mensen méér zijn gestorven dan een gemiddelde zomerweek. Volgens Madeleen Helmer van het Klimaatverbond is er nog te weinig aandacht voor de nadelen van een warme periode. Ze pleit naast het Nationaal Hitteplan voor een lokaal hitteplan per gemeente. "Maak afspraken met huisartsenposten, apothekers, wijkteams en kijk op lokaal niveau hoe het ieder jaar is gegaan."

Video niet beschikbaar

Ernstige gevallen

Dit jaar was er een landelijke hittegolf van zes dagen in juli. De hittegolf was kort, maar zeer hevig, met de hoogste temperaturen ooit gemeten in Nederland. Marcel Olde Rikkert, hoogleraar geriatrie zag meer ernstige gevallen van uitdroging en mensen buiten bewustzijn op de spoedeisende hulp. "We moeten hier iets aan doen.”

Ad hoc oplossingen

Volgens de hoogleraar Geriatrie zien we extreme temperaturen nog te vaak als een incident en zijn veel oplossingen ad hoc. "Als je vrijdag weet dat het zaterdag heel warm wordt, dan ben je al te laat. Je moet weten wat het plan is." Olde Rikkert denkt dat zorgverleners beter in beeld moeten hebben wat de risicopatiënten zijn. Zo zijn er naast de groep kwetsbare ouderen, ook veel patiënten die bepaalde medicijnen gebruiken die je voorafgaand aan een hittegolf in beeld moet hebben. De kennis van sommige medicijnen in combinatie met hitte, moet worden bijgespijkerd bij de zorgprofessionals. Minder bekend zijn bijvoorbeeld de bijeffecten bij hitte van sommige medicijnen voor de geestelijke gezondheid. "Als je middelen tegen depressie of psychoses gebruikt, neemt je vermogen tot temperatuurregulatie direct af tijdens de hitte," aldus de hoogleraar.

Quote

Het juichgevoel is bij hitte heel groot

Madeleen Helmer

Hitte ondergeschoven kindje

We hebben in Nederland sinds 2006 een Nationaal Hitteplan en volgens Madeleen Helmer van het Klimaatverbond, begrijpen mensen steeds beter wat ze moeten doen bij extreme temperaturen. Toch is er volgens haar nog te weinig aandacht voor de nadelen van een warme periode. "Het juichgevoel is bij hitte heel groot. Mensen zijn blij dat er eindelijk een periode goed weer aan komt." Maar met klimaatverandering - waarbij Nederland bijvoorbeeld een spectaculair deltaplan heeft - is het hitteverhaal een ondergeschoven kindje. Terwijl Nederland in het veranderende klimaatbeeld steeds vaker te maken zal gaan krijgen met extreme hitte, weten we er volgens haar relatief weinig van af.

Andere organisatie

Helmer pleit naast het Nationaal Hitteplan voor een lokaal hitteplan per gemeente. "Maak afspraken met huisartsenposten, apothekers, wijkteams en kijk op lokaal niveau hoe het ieder jaar is gegaan." Volgens haar hoeven deze plannen niet veel geld te kosten, maar zijn het systemen die tijdens hitte anders georganiseerd moeten worden. "Het zijn zulke eenvoudige maatregelen die levens redden. Je wil als samenleving toch niet dat er honderden mensen per week meer overlijden dan nodig?"

Hitteplan moet sneller ingevoerd worden

Ster advertentie
Ster advertentie