Verdwijnen Blokker uit winkelstraat 'gemis', maar heeft 'geen onderscheidend assortiment'
- Nieuws
- Verdwijnen Blokker uit winkelstraat 'gemis', maar heeft 'geen onderscheidend assortiment'
Blokkers dolle dagen zijn mogelijk voorgoed voorbij. De winkelketen zit in 'acute geldnood' en heeft uitstel van betaling aangevraagd, wat veelal leidt tot een faillissementsaanvraag. De Blokker-winkels blijven voorlopig open, maar de webshop is al gesloten. "Ik denk dat de winkelstraat zonder de huidige Blokker kan, maar het zou zonde zijn om zo'n zaak te missen", reageert Ronald van Zetten, oud-topman van HEMA, bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
Net als de HEMA is de Blokker tekenend voor het Nederlandse winkellandschap. Met zo'n 400 filialen verspreid door het land, is de oranje pui vaste prik in veel steden en dorpen. Blokker opende in 1896 haar deuren in Hoorn, maar dreigt nu 128 jaar later volledig te verdwijnen uit ons straatbeeld. "Ik denk dat ze te duur zijn geworden en niet met de tijd zijn meegegaan", zegt Van Zetten.
'Geen onderscheidend assortiment'
"Warenhuizen over de hele wereld gaan slecht. Ze zijn overleefd, er is beter aanbod tegen betere prijzen", gaat Van Zetten verder. De V&D heeft eerder al de deuren gesloten, Hudson Bay heeft een verwoede poging gedaan en de HEMA dreigde ook te verdwijnen. "HEMA had nog een bevoorrechte positie, omdat mensen van HEMA houden. Het heeft een eigen stijl en eigen prijs. Er is plek voor. Blokker is toch afgegleden en heeft geen onderscheidend assortiment."
Grote ketens
Van Zetten verwacht dat de Blokker-winkels te groot zijn voor overname en dus zullen bijdragen aan de leegstand in winkelstraten. Peter Brouwer is binnenstadsmanager in Deventer en houdt zich met dit soort zaken bezig. "Je kunt hierop acteren", stelt Brouwer. "Grote ketens worden in de meeste steden met open armen ontvangen."
Onderscheidende winkels
Blokker zou te "functioneel" zijn voor binnensteden, stelt Brouwer. "Als je naar een binnenstad gaat, zijn het belevingen. Je gaat een halve dag en wil een ervaring, met onderscheidende winkels. Dat is een compleet andere ervaring dan je bij de Blokker hebt." Bakker Jos van Eijndhoven noemt het een "gemis" als Blokker verdwijnt. "De bedrijvigheid die er vroeger was, waarbij mensen van winkel naar winkel liepen, is gedeeltelijk weg."
'Oude winkels worden woningen'
"De leefbaarheid van een dorp wordt ondermijnd door de leegloop van winkels", gaat Van Eijndhoven verder. Tegelijkertijd kunnen "bepaalde ontwikkelingen" niet tegengehouden worden. "Binnensteden gaan veranderen. Oude winkels worden woningen. Mensen gaan weer midden in de stad wonen", denkt de bakker.
Ongezellig
Voor veel winkelgangers wordt de Blokker gezien als Hollands erfgoed. "Het is gewoon jammer. De kwaliteit was prima", zegt beller Ria Maliepaard. "Het wordt heel ongezellig", vreest Blokker-liefhebber Jeanine Albronda. Luisteraar Frank Schouten gaat de winkel niet missen. "Je kijkt eerder naar bijvoorbeeld Bol.com. Dan ben je na een kwartiertje klaar."
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!