Leven van een tientje per dag maar geen stijging AOW: 'Ouderen zijn in de samenleving tweederangs burgers'
- Nieuws
- Leven van een tientje per dag maar geen stijging AOW: 'Ouderen zijn in de samenleving tweederangs burgers'
Gepensioneerden die leven van een AOW waarbij zij maar 10 euro per dag te besteden hebben: daar is Trix van der Biezen één van. Om rond te komen, moet ze creatief zijn, vertelt Van der Biezen in De Nieuws BV. Maar, het nieuwe kabinet is niet van plan de AOW te verhogen. Sterker nog: de bijstand stijgt en de AOW blijft achter. Een schande, reageert Martin van Rooijen, fractievoorzitter van 50Plus.
Video niet beschikbaar
Trix van der Biezen leeft van een tientje per dag. "Ik beschik over een grote dosis creativiteit, dus ik zoek dingen die niks of nauwelijks iets kosten. En elk halfjaar maak ik een begroting omdat ook dingen veranderen in je inkomen, of in abonnementen of in de huur, en daar moet je allemaal rekening mee houden. En dat reken ik helemaal terug tot per week en per dag wat ik uit mag geven." Van der Biezen moet alles betalen van dat tientje per dag. Dat betekent eten, drinken, kleding, de kapper, cadeautjes, enzovoort. Ze kan niet naar een concert toe gaan, een cursus volgen of op reis. "Dat is heel beperkt", aldus Van der Biezen.
Zorg mijden
Ook medicatie of zorg kan Van der Biezen niet altijd betalen. In 2013 heeft Van der Biezen darmkanker gehad. "Op een gegeven moment komt daar nazorg bij kijken", vertelt ze, en bijvoorbeeld medicatie. Daar moest zij een eigen bijdrage aan leveren. Maar, omdat ze dat niet kon betalen, meed Van der Biezen de zorg die zij eigenlijk wel nodig had.
Inmiddels is Van der Biezen 77, "dus ik zit al wel een tijdje in deze situatie", zegt ze. "Vooral in de eerste jaren heb ik dat heel moeilijk gevonden. Ik ben ook wel eens paniekerig opzoek gegaan naar een baan. Op een gegeven moment heb ik dat laten varen en toen dacht ik nou, het is wat het is en dan moet ik daar maar wat mee zien te doen. En dat lukt je dan op een gegeven moment ook."
Van der Biezen heeft geen pensioen kunnen opbouwen: "Ik kom nog uit de tijd dat de regering van de wieg tot aan het graf voor de mensen zorgde", legt zij uit. Pensioen was er destijds niet voor getrouwde vrouwen. Kortom: dat alle ouderen in Nederland er warm bij zitten financieel gezien, is niet helemaal waar.
AOW moet ook stijgen
Uit Nibud-onderzoek blijkt dat één derde van de gepensioneerden moeite heeft met rondkomen. Dan gaat het om ouderen die alleen AOW hebben, met misschien een klein pensioen erbij. "De AOW is een bestaansminimum", zegt Martin van Rooijen, fractievoorzitter van 50Plus. "Het cynische is nu dat het nieuwe kabinet het minimumloon flink gaat verhogen. Dan gaat de bijstand ook mee omhoog. Maar ze hebben besloten om de AOW niet mee te verhogen. Dat betekent dus dat er een bestaansminimum komt van de bijstand dat hoger wordt dan de AOW. Dus als je 65 wordt en je zit in de bijstand, dan ga je erop achteruit."
Als de bijstand en het minimumloon stijgen, kan de AOW niet achterblijven, vindt Van Rooijen. Wanneer andere partijen 50Plus daar niet in steunen, zullen zij hen 'aan de schandpaal nagelen', want: "Dit is asociaal." Het kost veel geld om zowel de bijstand als de AOW te verhogen, zegt Van Rooijen, "maar kennelijk zijn de AOW'ers in de samenleving tweederangs burgers waarvan ze zeggen, dat kost te veel, dat doen we gewoon niet. De AOW moet met de bijstand op hetzelfde niveau blijven, dat je niet als je 65 wordt er op achteruit gaat. Dat is maatschappelijk in een rijk land onaanvaardbaar."