Waarom zeewieren bijzonder nuttig en belangrijk zijn
- Nieuws
- Waarom zeewieren bijzonder nuttig en belangrijk zijn
Het zijn geen planten en geen dieren: het zijn zeewieren, stellen de schrijvers van Veldgids Zeewieren. Je vindt ze op het strand, op dammen en dijken, in havens en op stenen en ze zijn behalve mooi ook ontzettend nuttig. Deze week verscheen er een nieuwe Veldgids Zeewieren met meer dan 130 soorten, geschreven door Luna van der Loos, Mart Karremans en Frank Perk. En, daar besteedt Vroege Vogels natuurlijk aandacht aan.
Zeewierengids
Nederland heeft maar liefst 275 wiersoorten en elk jaar komen er wel weer een paar bij. Veel daarvan zijn klimaatschuivers, soorten uit het zuiden, die zich door de klimaatverandering ook bij ons thuis voelen.
Ook komen in Nederland steeds komen vaker exoten voor, zoals de Japans bessenwier of Wakame. Die zijn onbedoeld aangevoerd door schepen of door de oesterteelt. Dat niet alle soorten zijn opgenomen in de gids komt omdat niet alle wieren met het blote oog zijn te zien, maar alleen met behulp van een microscoop: niet handig voor een veldgids.
Lepeltjeswier. Bron: Frank Perk
Gezaagde zee eik. Bron: Mart Karremans
Groen-, bruin- en roodwieren
Zeewieren worden onderverdeeld in groen-, bruin- en roodwieren en ze zien er allemaal verschillend uit. Zo zijn er korstvormende en bladvormende zeewieren, wieren met fijn-vertakte pluimen en leerachtige wieren die wel meters lang kunnen worden. Zonder uitzondering zijn ze allemaal prachtig om te zien, vooral als ze in het water liggen. De wieren op het strand zijn meestal aangespoeld na een storm en komen bijvoorbeeld uit Engeland of Noorwegen.
Japans Bessenwier. Bron: Rob Aarsen
Wakame. Bron: Oscar Bos
Zuurstof en grondstof
Behalve mooi zijn wieren zijn enorm nuttig. Onder invloed van licht zetten zij koolstofdioxide en water om in suikers en zuurstof. Samen met microalgen produceren zij maar liefst 75% van de zuurstof in de atmosfeer. Wieren staan aan de basis van de voedselketen, maar ook wij mensen kunnen wier eten. Er staan zelfs wat recepten in de veldgids, zoals een salade van peulvruchten en slijmerige drakentong: klinkt heerlijk.
Wieren worden al lange tijd gebruikt als grondstof voor ons voedsel, voor medicijnen, bioplastic of brandstof. Geen wonder dat zeewierkweek een grote vlucht is gaan nemen.
Zeesla. Bron: Frank Perk
Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.
Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.