Binnenland
BNNVARA

Nog geen streep door gaswinning Waddengebied: zit de minister in een spagaat?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nog geen streep door gaswinning Waddengebied: zit de minister in een spagaat?

Nieuwe gaswinning onder de Waddenzee is volgens klimaatminister Hermans 'niet te voorkomen'. Terwijl bewoners, natuurorganisaties en onderzoeken benadrukken dat het boren naar gas slecht is voor de natuur en voor het behoud van de eilanden. Ook de Tweede Kamer zet vraagtekens. Waarom gaat de minister dan toch door? Daarover wordt vandaag opnieuw vergaderd in de Tweede Kamer. In De Nieuws BV zegt GroenLinks-PvdA-Kamerlid Suzanne Kröger 'verbijsterd' te zijn over de keuze van minister Hermans.

Video niet beschikbaar

In Nederland wordt nog steeds gas gewonnen, legt politiek redacteur van De Nieuws BV Anna Pleijsier uit. "Door gaswinning is Ameland al 40 centimeter gedaald. Ook zijn de Wadden een Natura 2000-gebied en is het Unesco Werelderfgoed. Desondanks wil de NAM doorgaan met het winnen van gas." De Tweede Kamer was in de veronderstelling dat niet meer mogelijk was, omdat dit gebied beschermd werd door Europese wetgeving. Maar dat blijkt toch anders te liggen. Door eerder gemaakte afspraken met de NAM zegt klimaatminister Hermans dat de gaswinning in de Waddenzee alleen kan stoppen als de NAM daar vrijwillig vanaf ziet. De kans dat de NAM dat zou doen, is nihil. Wettelijk gezien heeft zij geen poot om op te staan, zei klimaatminister Hermans vorige week tegen een verbijsterde Kamer.

'Verbijsterd'

Kamerlid Kröger: "Wij willen absoluut niet dat er gas gewonnen wordt, laat staan onder de Waddenzee. Dat is zo'n kwetsbaar natuurgebied." Kröger wijst op meerdere onderzoeken en het advies van de hoogste toezichthouder van veiligheid (Staatstoezicht op de Mijnen) die de gasboringen afwijst. "Wij zijn verbijsterd dat de minister zegt met de rug tegen de muur te staan." Hermans stelt namelijk dat haar voorganger, Christianne van der Wal, een natuurvergunning (voor activiteiten waarbij mogelijk de natuur wordt aangetast) afgegeven heeft en dat zij die niet terug kan trekken. Kröger kan zich dat niet voorstellen en heeft Kamervragen gesteld over de kwestie.

Kwetsbaar gebied

Ineke van Gent, burgemeester van Schiermonnikoog, kijkt op zijn zachts gezegd niet uit naar de gasboringen. "Wij zijn er mordicus op tegen." En dat geldt volgens Van Gent voor alle Waddeneilanden. Volgens de burgemeester wordt er op dit moment veel gevraagd van het Waddengebied, zoals de komst van een nieuw boorplatform boven Schiermonnikoog en de aanlanding van windmolenkabels. "Er gebeurt zoveel in dit gebied, en er mag ook wel wat gebeuren, maar we moeten opkomen voor dit kwetsbare natuurgebied. Ik zou zelf ook tegen de NAM willen zeggen: gebruik je verstand, ga niet door op deze doodlopende weg. Dat is investeren in het verleden in plaats van de toekomst."

Volgens politiek redacteur Pleijsier zit Hermans in een spagaat. "Ondanks dat iedereen tegen is, zijn er afspraken gemaakt met de NAM in het verleden. De minister heeft sowieso te maken met juridisch getouwtrek, ofwel vanuit de NAM, ofwel vanuit natuur-organisaties." De minister geeft vorige week in debat aan de rechtszaal het liefst te willen vermijden. Hermans hoopt dat ze nog wat langer de tijd krijgt om een middenweg te vinden waarin zowel de NAM, als de Tweede Kamer en natuurorganisaties zich kunnen vinden.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie