Demonstratie Amsterdam: 'Ajax-hooligans verpesten het voor tienduizenden voetballiefhebbers'
- Nieuws
- Demonstratie Amsterdam: 'Ajax-hooligans verpesten het voor tienduizenden voetballiefhebbers'
Deze zondag werd de wedstrijd Ajax-FC Utrecht afgelast. Honderden Ajax-hooligans voelden daarom de noodzaak om hun woede, over de politiestakingen, te uiten bij het hoofdbureau van de Amsterdamse politie. Er ontstond al snel een grimmige sfeer door grote vernielingen waardoor de ME moest ingrijpen. "Dit incident laat zien dat er maar één beroepsgroep is die zo snel naar voren kan treden wanneer het misgaat", zegt Ramon Meijerink, voorzitter politievakbond ACP bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
Ajax-supporter Martin de Groot schaamt zich dood voor de rellen. "Je wil toch een goede naam dragen als club en nu komt Ajax wéér negatief in het nieuws", zegt De Groot. "Sport zou een feestje moeten zijn."
Steeds hetzelfde liedje
"Nu heb je de mogelijkheid om te laten zien dat je zonder rellen je punt kunt maken en dan gaat het toch weer mis", zegt Meijerink, voorzitter politievakbond ACP. De voorzitter vertelt dat de rellen erg belastend zijn voor het politiepersoneel. "Stel je voor dat je je werk staat te doen en je ziet vernielingen en onveilige situaties voor je ogen ontstaan."
Meijerink begrijpt de frustratie van de voetbalsupporters. "Voetbal is een passie. Ik baal ook wanneer Ajax niet speelt, maar voor rellen is er geen begrip bij de politie." De manier waarop demonstranten hun geluid hebben laten horen noemt hij 'erg jammer', al is Meijerink niet verrast.
"Het laat zien dat er maar één beroepsgroep is die zo snel naar voren kan treden wanneer het misgaat", zegt de politievakbondvoorzitter.
Vanuit de Spraakmakers-community komt veelvuldig het geluid dat vernielingen en agressie niet door de beugel kunnen. Men begrijpt de frustratie van de politie, maar vraagt zich sterk af waarom de stakingen met name bij de wedstrijden van de Amsterdamse club plaatsvinden.
Waarom Ajax?
Ajax wordt gezien als één van de clubs die de meest risicovolle wedstrijden spelen. Een levenslang stadionverbod voor rellende Ajax-hooligans ligt als oplossing op tafel, maar of dit zal werken?
"Het soort mensen die dit doen, hoeven van mij nooit meer in een stadion te komen. Zij verpesten het voor tienduizenden voetballiefhebbers", zegt luisteraar en Feyenoordsupporter Louis van der Ploeg. Hij ziet met regelmaat onveilige situaties ontstaan en houdt zijn hart vast wanneer hij zijn kleinkinderen mee wil nemen naar wedstrijden.
Fervent Ajaxsupporter Paul ziet het misgaan bij de toegangscheck van het stadion. "Ik zie mensen met een stadionverbod alsnog binnenkomen, daarnaast liggen de spanningen bij binnenkomst al erg hoog." Volgens de Ajaxsupporter valt er nog een boel te winnen om de gemoederen binnen het publiek te kalmeren voor wedstrijden.
Niet de schuld van de politie
Kale, van de Ajaxsupporters-podcast Kale en Kokkie, vraagt zich af waarom er niet nog breder wordt gestaakt door de politie. "Waarom wordt er bijvoorbeeld niet bij Prinsjesdag gestaakt, of ander soort evenementen?"
"We moeten niet de reden tot staking vergeten", zegt De Groot. De Ajaxsupporter vertelt dat de minister weigert in gesprek te gaan met de politievakbond over het vroegpensioen, waardoor de politie genoodzaakt is te staken. "Je kan als supporter gewoon je actie voeren, maar ga niet de politie als oorzaak aanwijzen."
"Dit soort rellen kost ons als maatschappij heel veel geld", zegt luisteraar Robbert Bruin. Frustratie is geen excuus tot vandalisme, vindt Bruin. Volgens de luisteraar kunnen de relschoppers niet hard genoeg aangepakt worden. "Bij andere sporten kan men naast elkaar zitten, dat zou bij voetbal toch ook moeten kunnen."
Spraakmaker en Amerika-correspondent Marieke de Vries vult aan: "Dit incident maakt de relevantie van goede werkomstandigheden voor politieagenten, alleen maar sterker."
Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!
Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.