Binnenland
KRO-NCRV

FNV wil vroegpensioen verlengd en uitgebreid, maar wat wil de politiek?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. FNV wil vroegpensioen verlengd en uitgebreid, maar wat wil de politiek?

Het is een breed gedeelde vrees van mensen die zwaar werk hebben: dat ze het niet vol gaan houden tot hun pensioen. Daarom voeren FNV en de bonden al maanden actie om de zogeheten RVU-regeling te verlengen en uit te breiden, maar gaat deze er ook op tijd komen?

Video niet beschikbaar

RVU-regeling

In de Tweede Kamer wordt morgen gesproken over de de RVU-regeling. Dat is een tijdelijke regeling die het mensen met een zwaar beroep mogelijk maakt om eerder te stoppen met werken, maar die zonder verlening binnenkort stopt.

FNV-bestuurder Piet Rietman zegt bij Spraakmakers dat werkgevers de afgelopen jaren te weinig hebben geïnvesteerd om mensen in zware beroepen om te scholen of aan ander werk te helpen. Hierdoor voelden veel werknemers zich genoodzaakt eerder te stoppen.

'We willen geen nieuwe VUT'

FNV stond achter de stijging van de AOW-leeftijd, mits er een goede en structurele regeling kwam voor mensen in zware beroepen. "Die oplossing blijft nu uit." Volgens Rietman zijn er binnen sectoren zelf modellen die goed kunnen bepalen wat nu precies zwaar werk is, zodat de regeling op maat is. "We willen dus geen nieuwe VUT waar iedereen gebruik van kan maken. Maar dat de huidige en komende regering gaat luisteren naar wat er in de sectoren gezegd wordt."

Uit onderzoek van Ipsos I&O blijkt dat een groot deel van de kiezers van de toekomstige coalitie vindt dat het vroegpensioen of de RVU-regeling moet blijven, maar wat de nieuwe coalitie écht wil is nog onduidelijk.

'Geen permanente regeling'

Thierry Aartsen, Tweede Kamerlid voor de VVD, vindt wel dat werknemers op een gezonde manier hun pensioenleeftijd moeten kunnen halen, maar wijst ook op de enorme arbeidstekorten in verschillende sectoren. Daarom is hij niet voor een generieke en permanente vroegpensioenregeling.

"Onze oproep aan de vakbonden is: ga in gesprek met het huidige en nieuwe kabinet en zorg dat er deze zomer een regeling ligt voor 64-jarigen met een zwaar beroep zodat zij eerder uit kunnen treden, maar zorg óók dat mensen op een gezonde manier kunnen blijven doorwerken."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie