'Ik lig 's nachts vaak wakker': waarom politiemensen eerder met pensioen willen
- Nieuws
- 'Ik lig 's nachts vaak wakker': waarom politiemensen eerder met pensioen willen
Zware aanrijdingen, zelfdoding, demonstraties en agressie. Politiemensen zijn vaak de eerste ter plaatsen. Agent Perry van Zuydam is al 42 jaar werkzaam bij de Politie en wil op zijn 64e graag met vervroegd pensioen. De mentale en fysieke belasting hebben zijn tol geëist. "Ook ‘s nachts denk ik nog vaak aan de incidenten", zegt hij bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
Politiemensen demonstreren
Een paar duizend politiemensen voeren woensdag actie op het Malieveld. Ze willen dat de tijdelijke vroegpensioenregeling (RUG) permanent wordt, maar werkgevers willen dit niet. Wijkagent Perry van Zuydam zou direct gebruikmaken van de regeling. Die zou ervoor zorgen dat hij drie jaar eerder kan stoppen.
Je zit altijd verwrongen achter het stuur
"Na meer dan veertig jaar houdt het wel een keer op." Nog steeds draagt Van Zuydam 11 kilo aan uitrusting met zich mee. "Je merkt dat niet alleen bij het lopen, maar ook wanneer je in de auto zit. Je zit altijd verwrongen achter het stuur. Na een hele dag op de noodhulpdienst heb ik echt last van mijn rug."
Ook zijn jongere collega Maarten Brink (48) strijdt voor de regeling. "Het politiewerk is vaak zwaar. Als ik verhalen aan familie of vrienden vertel, dan kijken zij hier wel van op." Politiemensen hebben tijdens hun werk vaak te maken met geweld en vechtpartijen, maar ook bij meldingen over zelfdodingen of dodelijke ongevallen staan zij vooraan. Brink ziet de vroegpensioenregeling als compensatie. "Het is een beloning voor politiemensen die zwaar werk voor de maatschappij doen."
Personeelstekorten
Politiechef Martin Sitalsing wil ook dat zijn mensen, die meer dan 35 jaar dit zware en onregelmatige werk hebben gedaan, vervroegd met pensioen kunnen. Dit werk moet, door personeelstekort bij de Politie, ook nog eens door een steeds kleinere groep agenten worden gedaan.
Toch zit hij als hoofdcommissaris met een enorm probleem wanneer ervaren agenten eerder vertrekken. "Het is heel dubbel. We leiden veel mensen op, maar door de behoorlijke vergrijzing stromen er de komende jaren ook bijna 17.000 mensen uit. Veel van die ervaren collega’s die met pensioen gaan, voelen zich hier verantwoordelijk voor," zegt Sitalsing. "De loyaliteit is groot, maar anderzijds zijn mensen echt aan het eind van hun latijn."
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!