Hoe krijg je vaccinatietwijfelaars over de streep?
- Nieuws
- Hoe krijg je vaccinatietwijfelaars over de streep?
Het vaccineren komt eindelijk op stoom. Vrijdag werd de negenmiljoenste prik gezet en demissionair minister De Jonge stelde gisteren dat iedereen die dat wil en boven de 18 is, vóór 1 september kan zijn ingeënt.
Toch blijkt uit verschillende onderzoeken dat nog niet iedereen eruit is over die prik. Daarbij is er een verschil tussen vaccinatietwijfelaars en vaccinatieweigeraars, vertelt Inge Merkelbach, gedragswetenschapper aan de Erasmus Universiteit. “Sommige mensen hebben bezwaren uit overtuiging, maar twijfelaars staan in principe positief tegenover vaccinatie en hebben twijfels over de veiligheid of zien op tegen de prik. Die kun je anders benaderen.”
Video niet beschikbaar
Maatwerk
Merkelbach pleit daarbij voor maatwerk: “Voor elke groep zijn de barrières anders. Taalbarrières spelen een rol bij mensen met een migratieachtergrond. Jongeren hebben vaak andere motieven om niet te vaccineren, omdat ze minder snel ziek worden, of omdat ze een druk leven hebben waar de vaccinaties niet uitkomen.”
Het zo makkelijk mogelijk maken van het krijgen van een vaccin, is heel belangrijk, vertelt Merkelbach. Zelf helpt ze de gemeente Rotterdam daarbij. “Hier hebben we dit weekend met huisartsen op de markt gestaan om informatie te geven en mensen die in aanmerking kwamen voor een prik en die nog niet hadden gehad, konden zelfs ter plaatse gevaccineerd worden. Dat had succes. Als mensen zien dat andere mensen ook gevaccineerd worden zet je een norm, je laat zien dat het normaal is en dat roept vertrouwen op bij mensen.”
Geen beloning
Dat beaamt ook Esther Metting, epidemioloog en gedragswetenschapper aan de Rijksuniversiteit Groningen. “Ook voor jongeren moet je het zo gemakkelijk mogelijk maken, wellicht door prikstraten op school. Voor zichzelf vinden jongeren corona minder gevaarlijk, maar je kunt ze best uitleggen dat je long covid kunt krijgen en dat als jij jezelf laat vaccineren ook anderen in je omgeving beschermt. Dan is de kans denk ik ook groter dat ze zich laten vaccineren.”
Een beloning ziet ze daarbij niet zitten. “Maar wat straks wel gaat gebeuren, is dat je je niet meer hoeft te laten testen voor een evenement. Als je gevaccineerd bent, kun je zo doorlopen. Dat is een indirecte stimulans om je te laten vaccineren.”