Veelbelovend Malariavaccin krijgt financiële boost: 'Fantastisch nieuws'
- Nieuws
- Veelbelovend Malariavaccin krijgt financiële boost: 'Fantastisch nieuws'
Een malariavaccin dat bijna volledige bescherming biedt, is een stap dichterbij dankzij onderzoek in Nederland. Het team van hoogleraar vaccinologie Meta Roestenberg aan het Leids Universitair Medisch Centrum ontvangt een extra miljoen euro om door te gaan met hun veelbelovende studie.
Video niet beschikbaar
In 2022 kregen 249 miljoen mensen malaria, waarvan meer dan 600.000 mensen overleden. Roestenberg heeft zelf vaak onderzoek gedaan in Sub-Sahara Afrika en ziet de zorgwekkende stabilisatie van het aantal gevallen van malaria. "We zagen jarenlang een afname van het aantal malariagevallen, vooral door het gebruik van klamboes en andere antimalariamiddelen. Maar de effectiviteit van deze middelen neemt af. Daar maken we ons wel zorgen over", vertelt Roestenberg.
Malariaparasieten
Het vaccin waar haar team aan werkt, richt zich op de ontwikkeling van langdurige bescherming tegen malaria. "Het liefst met één vaccinatie. Dat iedereen zo’n vaccinatie krijgt en je niet hoeft te herhalen, net als met de vaccinatie tegen mazelen." Het onderzoek maakt gebruik van verzwakte malariaparasieten, in plaats van een enkel onderdeel van het parasiet of virus, zoals gebruikelijk is bij andere vaccins. "En dat heeft een paar voordelen. Omdat de parasiet zo ingewikkeld in elkaar steekt en heel veel verschillende eiwitten heeft, kan je hiermee veel bredere afweerreacties krijgen. En daarmee hopelijk een betere bescherming opwekken."
Veelbelovende resultaten
Roestenberg en haar team hebben al veelbelovende resultaten geboekt met gezonde Nederlandse vrijwilligers. Ze gebruiken verzwakte parasieten die via laboratoriummuggen proefpersonen besmetten met een mildere vorm van malaria. "En we hebben laten zien dat als je dat één keer doet met 50 muggenbeten – dat jeukt wel – en vervolgens 6 weken later besmetten met échte malaria, 9 uit de 10 proefpersonen dan beschermd is."
Uitdagingen
Toch zijn er nog grote uitdagingen, omdat kinderen die in malaria-gebieden geboren zijn anders reageren op vaccins dan de volwassen Nederlandse proefpersonen. "Je ziet vaak dat vaccins bij die kinderen minder goed aanslaan dus daar verwacht ik nog een enorme uitdaging. Dankzij deze prijs zijn we die uitdaging nu voor."