Gezondheid
KRO-NCRV

Wetsvoorstel vaccinatieplicht voor kinderopvang: 'Blijft vrije keus, maar wel met consequenties'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wetsvoorstel vaccinatieplicht voor kinderopvang: 'Blijft vrije keus, maar wel met consequenties'

De vaccinatiegraad bij jonge kinderen ligt onder de 90 procent. Volgens VVD en D66 moet de minister van Volksgezondheid, kinderopvanglocaties kunnen verplichten om ongevaccineerde kinderen te weigeren. Zo willen zij het risico op ziektes bij baby's die naar de crèche gaan verkleinen. Vandaag dienen de partijen een wetsvoorstel in. "De situatie is nu dusdanig dat het nodig is en de overheid moet zich hard maken", zegt Wieke Paulusma, Tweede Kamerlid (D66), bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Op dit moment kunnen de opvanglocaties zelf beslissen of ze kinderen weigeren die niet gevaccineerd zijn. Volgens VVD en D66 moet dit strenger en moet de minister per regio ingrijpen als de vaccinatiegraad lager ligt dan 92 procent. Nu het percentage onder de 90 ligt is de nood hoog, volgens Tweede Kamerlid Paulusma.

Beschermen

Vanaf 14 maanden kunnen kinderen deelnemen aan het rijksvaccinatieprogramma, waarbij zij ingeënt worden tegen infectieziekten. Luisteraar Anne-Roos wordt binnen een paar weken oma. Ze vertelt dat haar dochter het kind, die eerste 14 maanden dat het onbeschermd is, niet naar de opvang wil brengen. Daarom zal de familie zich over de zorg van het kind ontfermen. "Uitgaande van de lage vaccinatiegraad in onze regio, willen wij het risico niet nemen."

Kamerlid Paulusma legt uit dat het wetsvoorstel ingediend is om kinderen te beschermen, die te jong zijn om deel te nemen of om medische redenen niet deel kunnen nemen aan het vaccinatieprogramma. "We zien dat er te veel baby's overleden zijn aan ziektes die we hadden kunnen voorkomen", zegt het Kamerlid. "Door het wetsvoorstel blijft vaccinatie nog steeds een vrije keuze, maar zitten er wel consequenties aan."

Geen discussie in de kinderopvang

De directeur Brancheorganisatie voor Kinderopvang Emmeline Bijlsma noemt het een ingewikkelde discussie, maar is positief over het wetsvoorstel. "Wat ik belangrijk vind, is dat de discussie niet in de kinderopvang zelf worden gevoerd", zegt Bijlsma. "Als je dat wel wil, moeten er hele harde handvatten komen. En dit wetsvoorstel beantwoordt aan onze vraag."

Hoe er gehandhaafd dient te worden is volgens Kamerlid Paulusma vrij simpel. "Ouders kunnen bewijs ontvangen vanuit het vaccinatieprogramma, in de vorm van een brief waarop staat: ik doe mee." Volgens Bijlsma is alleen een briefje niet de oplossing. "Er zou daarnaast ook een register moeten zijn, zodat het systeem waterdicht is voor fraude."

Het grote goed

Wel noemt de directeur de regelgeving een risico. "Het kan hierdoor gebeuren dat ouders van kinderen, die we wel graag in de opvang zouden zien, zich weggedreven voelen."

Theo Boer, medisch ethicus, benoemt daarover: "Grondrechten botsen hierdoor. Het is het ene grote goed tegenover het andere grote goed. Ik pleit voor meer reserves tegenover de dwang." De ethicus zegt dat hij voorstander ervan is, om mensen op inhoudelijke vorm bij de samenleving te betrekken. "Mede door corona zijn veel groepen losgekoppeld van de samenleving. Zij dienen geïnformeerd te worden."

Gjalt Jellesma, van de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (BOinK) pleit ook voor informeren. "Laten we eens noemen hoeveel minder kinderen er niet zijn gestorven dankzij het vaccinatieprogramma. Probeer iedereen zo goed mogelijk te informeren, vóór de kinderen."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie