Gezondheid
KRO-NCRV

Nederlandse vaccinatiebeleid is 'vorm van kortzichtigheid door onze overheid'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse vaccinatiebeleid is 'vorm van kortzichtigheid door onze overheid'

Een boel zorgprofessionals en patiëntenorganisaties slaan alarm: Nederland blijft achter bij andere Europese landen als het gaat om vaccinatie van volwassenen. Vooral kwetsbare groepen lopen daardoor onnodig risico, waarschuwen zij. Ondanks eerdere adviezen van de Gezondheidsraad treuzelt de overheid met het invoeren van nieuwe vaccins en ontbreekt structurele financiering. "Elke euro die je in preventie steekt, rolt er uiteindelijk ook weer uit", zegt viroloog Marc van Ranst bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

De oproep aan het kabinet luidt 'versnel het vaccinatiebeleid en bescherm beter'. "De overheid moet stappen voorwaarts zetten", zegt Ger Delei, beleidsadviseur zorg bij ANBO-PCOB.

Vergrijzing

"Vooral met het oog op de toekomst en de vergrijzing." Volgens Delei zijn er een boel vaccinaties die in het rijksvaccinatieprogramma opgenomen dienen te worden. "De behandelingen van iets als gordelroos is veel duurder dan het al prijzige vaccin. Als je structureel wil bezuinigen, moet je juist slim investeren aan de voorkant."

Wim Kuiper is ervaringsdeskundige. "Met een vaccin voor gordelroos neemt de kans voor het oplopen van de ziekte af met 90 tot 95 procent. Het niet beschikbaar stellen en vergoeden hiervan is een vorm van kortzichtigheid door de overheid. "

Eén plek

Volgens Jacques van Dongen, hoogleraar Medische Immunologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), is het Nederlandse beleid redelijk, maar zit het 'm vooral in de voorlichting. "Met name voor het voorkomen van anti-vaccingevoelens." De hoogleraar stelt dat mensen die ervoor kiezen om zelf niet gevaccineerd te worden wel dragers van een virus kunnen zijn. "Bij mensen die actief besluiten 'ik doe het niet voor mezelf', moet de nadruk worden gelegd op 'doe het dan voor een ander'."

Jaap Kappert, raadslid V+VN verpleegkundigen en verzorgenden, pleit voor één vaste plek voor het geven van vaccinaties en informatie hierover. "Voor het één moet je bij de huisarts zijn en voor de ander bij de GGD. Dat schept verwarring bij mensen."

Agnes Kant is epidemioloog en directeur bijwerkingscentrum Lareb, een betrouwbare en onafhankelijke kennisbank voor vaccinaties. "Zo kan men zien wat mogelijke bijwerkingen kunnen zijn, met onderbouwde onderzoeken." Voor deze kennisbank is investering vanuit de overheid nodig. "Die staat nu ook op de tocht, in het kader van alle bezuinigingen. Dus of we dit kunnen blijven doen, is nog maar de vraag."

Investeer!

"Elke euro die je in preventie steekt, rolt er uiteindelijk ook weer uit", zegt de Belgische viroloog Van Ranst. "In de eerste jaren zie je dat wellicht niet gelijk. En dat is iets waar politici vaak moeite mee hebben. Het lange termijndenken."

Van Ranst stelt daarom voor om vaccinaties op Europees vlak aan te kopen. "Dan zouden kosten per vaccinatie een stuk lager komen te liggen. Met covid is het ons ook gelukt het samen in te kopen, waarom zouden we dat niet vaker doorvoeren?"

Ook benadrukt Van Ranst nogmaals dat het niet over de verplichting van vaccinaties gaat, maar om het beschikbaar stellen.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie