Kamerfracties sparen Hennis niet
- Nieuws
- Kamerfracties sparen Hennis niet
Minister Hennis van Defensie wordt in het Kamerdebat over het 'Mali-rapport' bestookt met kritische vragen. Veel fracties willen opheldering over de aanschaf,door Defensie,van gebrekkige granaten,waarvan er één voortijdig ontplofte in Mali.
Daarbij kwamen twee militairen om en raakte een derde gewond. Ook zijn er veel kritische vragen over tekortkomingen van het ministerie en het functioneren van de legerleiding. Zie voor het laatste nieuws rondom het debat ook de Liveblog van de NOS.
Hennis op NPO Radio 1
De hele dag volgt NPO Radio 1 (alle perikelen rond) het debat op de voet.. Tijdens het debat geeft NOS parlementair verslaggever Wilco Boom regelmatig een update.
Ernstige tekortkomingen
De conclusies van het onderzoek van de OVV liegen er niet om: het fatale ongeluk, waarbij twee militairen om het leven kwamen, was het gevolg van ernstige tekortkomingen bij Defensie.
Het ongeluk gebeurde in juli vorig jaar. Twee militairen vonden de dood en een derde raakte gewond toen een granaat bij een oefening in Mali voortijdig ontplofte. Volgens de OVV voldeden de veiligheid van de mortiergranaten en de gezondheidszorg ter plekke niet. "Als Defensie zich aan de eigen regels had gehouden, had het voorkomen kunnen worden", oordeelt de OVV.
Moeizaam
Defensie zei aanvankelijk tegen de nabestaanden dat het om een bedrijfsongeval ging. Na het verschijnen van het rapport reageerde Hennis in een moeizaam interview in eerste instantie met woorden die niet iedereen begreep. Ze zei dat het rapport hard aankwam, maar ook dat 'de veiligheid en gezondheid van onze militairen voor iedereen voorop stond'. Ook zei ze donderdag niet aan aftreden te denken, maar te willen 'optreden'.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Een dag later formuleerde ze het heel anders. Ze noemde haar positie 'nog wel het minst interessant' en zei zich er na het debat van vandaag over te willen beraden. Ook leek ze haar uitspraken van een dag eerder al te corrigeren. "Er zijn twee mensen om het leven gekomen. Hoe kan ik dan zeggen dat het veilig was?"
In het weekend nam ze ook contact op met de nabestaanden en bood ze haar excuses aan. De weduwe van Henry Hoving noemt de excuses 'belangrijk', maar het verandert niets aan de aangifte die ze gaat doen. "Ik wil gerechtigdheid voor wat er gebeurd is. De persoon die de munitie heeft gekocht en de persoon die besloot de munitie niet te laten testen: ik vind dat zij verantwoordelijk zijn voor de dood van mijn man".
Het Nederlandse leger dwingt zijn medewerkers om fraude te plegen
Meer duiding:
In Dit is De Dag op maandagavond zegt voormalig politicus en historicus Arend Jan Boekesteijn: "Hennis moet aftreden en ok terugkeren naar het kabinet." Hij vindt dat een politicus niet voor altijd 'politiek melaats' verklaard moet worden. "Ze zal dan sneller haar verantwoordelijkheid nemen. Ook zal de politiek gezonder worden." Voorwaarde is wel dat ze niet zelf een verkeerde inschatting heeft gemaakt. Hij denkt dat ze een goede minister van Buitenlandse Zaken kan worden. Luister hier.
"Het Nederlandse leger dwingt zijn medewerkers om fraude te plegen." Met die boodschap kwam Annemarie Snels, voorzitter van militaire vakbond AFMP/FNV ook in dezelfde uitzending. "Militairen krijgen soms van hogerhand de opdracht om bij controles dingen goed te keuren die niet goed zijn. Als je dat weigert word je daar eerst vriendelijk op aangesproken, daarna indringend en als je dan nog niet niet luistert kun je op zoek naar een andere werkplek." aldus Snels.
Verantwoordelijkheid nemen
Ruud Vermeulen, duo-voorzitter van de Gezamelijke Officierenvereniging, herkent het probleem en vindt dat commandanten duidelijker moeten zijn over de mogelijkheden van hun organisatie. "Zij moeten bijsturen als de situatie daarom vraag. Dus als de medische zorg in een missiegebied niet op orde is moet je geen risico's nemen door de poort uit te gaan." Hij pleit voor een parlementaire enquête.
Duitsland
Defensiespecialist Peter Wijninga stelt dat er lessen getrokken kunnen worden uit de manier waarop Duitsland zijn leger controleert. "Daar hebben militairen geen vrijstelling nodig om met parlementariërs te praten en dat zorgt voor meer openheid."
Moet het Binnenhof ook niet heel kritisch naar zichzelf kijken? De vragen die nu gesteld gaan worden, hadden al veel eerder langs moeten kome, aldus politiek columnist David van der Wilde.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.