Binnenland
KRO-NCRV

Diederik Samsom: genoeg geld om energienota te compenseren

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Diederik Samsom: genoeg geld om energienota te compenseren

Met de opbrengsten uit het emissiehandelssysteem kunnen de torenhoge gasprijzen en stijgende energierekeningen worden gecompenseerd voor mkb'ers en lagere inkomens. Dat zegt Diederik Samsom bij 1 op 1. "De rekening valt zwaar op de mat, maar we kunnen hem opvangen."

Video niet beschikbaar

Volgens de belangrijkste klimaatadviseur van de Europese Commissie kunnen hiervoor de opbrengsten uit het emissiehandelssysteem gebruikt worden. Via dat systeem koopt de industrie rechten om Co2 uit te stoten. "Het Nederlandse belastingsysteem heeft zeker nadelen", erkent Samsom. "Maar je kunt er wel vrij gericht mensen mee compenseren."

Die compensatie zou volgens de kabinetschef van klimaatcommissaris Frans Timmermans de kant van kleine ondernemers en huishoudens met een lager inkomen op moeten rollen.

Lange termijn

Op de langere termijn is de oplossing simpel wat betreft de Samsom. "We zullen minder en schonere energie moeten gebruiken. Zo worden we minder afhankelijk van gas." Dat streven lost vandaag en morgen nog niets op, erkent ook de voormalig PvdA-leider. "Maar over vijf á tien jaar wel. Dat is de ironie van deze crisis: als we eerder met de energietransitie waren gestart, waren we nu een stuk minder afhankelijk van gas geweest."

Samsom spreekt deze woorden uit met een enigszins getergde stem. Verschillende vingers wezen de afgelopen weken de green new deal van Frans Timmermans en diens secondant aan als hoofdschuldige voor de stijgende energieprijzen. Daar klopt niets van, aldus Samsom. "Het milieubeleid is slechts verantwoordelijk voor een tiende van de prijsstijgingen'."

Zijn milieubeleid is juist de oplossing voor de energiecrisis, stelt de topadviseur. "Tijdens de vorige gascrisis in 2009 waren wind en zon vanwege de dure prijs nog een reëel alternatief, maar inmiddels ben je een dief van je eigen portemonnee als je geen zonnepanelen op het dak hebt." Samsom is zeker van zijn zaak: als Europa groen beleid volhoudt, zijn we binnen tien jaar van het energieprobleem af.

Stijgende energieprijzen

Later deze week presenteert de Europese Commissie haar plan van aanpak voor de stijgende energieprijzen. Samsom verwacht dat de lidstaten gezamenlijk zullen optrekken. "Bijvoorbeeld doormiddel van collectieve gasinkoop. Dat verlaagt de prijzen niet direct, maar zorgt er wel voor dat de gasvoorraden eerlijk verdeeld worden over de lidstaten, zodat geen enkel land zonder gas komt te liggen."

Wel plaatst Samsom een kanttekening bij de voornemens van de commissie. "In 2009 hebben we de wens om samen op te trekken ook al uitgesproken. Het is belangrijk om die voornemens uit te spreken, maar nog belangrijker om ze vervolgens ook uit te voeren."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie