Steeds meer koppels kiezen voor duo-euthanasie: 'Ze leken samen in slaap te vallen'
- Nieuws
- Steeds meer koppels kiezen voor duo-euthanasie: 'Ze leken samen in slaap te vallen'
Een jaar geleden koos oud-premier Dries van Agt ervoor om samen met zijn vrouw Eugenie van Agt-Krekelberg uit het leven te stappen. Steeds meer koppels kiezen de laatste jaren om via deze weg het leven te beëindigen: in 2017 waren dit nog maar zes paren, afgelopen jaar al 33. Arts Willeke Stadtman, werkzaam bij het Expertisecentrum Euthanasie, schreef het boek Slotakkoord waarin veel informatie wordt gegeven over het euthanasieproces.
Video niet beschikbaar
Traject
Hoe ziet het traject bij duo-euthanasie eruit? "Er wordt zoals altijd eerst gekeken of het verzoek aan de eisen van de wet voldoet. Maar bij een duo-euthanasie worden er twee artsen voor dit proces ingezet." Deze verzoeken worden los van elkaar onderzocht. "De ene arts onderzoekt het verzoek van de man, de tweede arts onderzoekt het verzoek van de vrouw", vertelt Stadtman.
Wel wordt er aan de voorkant extra goed gecontroleerd. "Het moet zeker zijn dat iemand zelf euthanasie wilt plegen", zegt Stadtman. "En niet dat iemand het doet omdat zijn partner dat graag wilt."
Toename
Over de reden dat het aantal duo-euthanasieën is toegenomen twijfelt Stadtman. Het kan komen doordat er meer duidelijkheid is ontstaan over de mogelijkheid. "De publieke aandacht voor de duo-euthanasie van van Agt kan hier een impuls aan hebben gegeven", vertelt Stadtman.
Het koppel keek elkaar aan en viel precies tegelijk in slaap. Dat was voor ons heel ontroerend.
'Heel ontroerend'
Stadtman heeft zelf twee keer een duo-euthanasie uitgevoerd. Het verhaal van een oud echtpaar is haar bijgebleven. "Het echtpaar hield hun handen in elkaar, tussen hun polsen was een touwtje gespannen met een bosje lavendel'', vertelt Stadtman. "Zij gingen altijd naar Frankrijk op vakantie, vandaar de lavendel." Het slaapmiddel wordt bij een duo-euthanasie tegelijk toegediend. "Dit koppel keek elkaar aan en viel precies tegelijk in slaap. Dat was voor ons heel ontroerend."
Afgewezen verzoek
Het kan voorkomen dat één van de twee verzoeken tot duo-euthanasie wordt afgewezen. Volgens Stadtman komt dit echter weinig voor omdat er bij zo'n verzoek extra gekeken wordt of het aannemelijk is dat het samen kan gaan lukken. "Het is heel erg zuur als je dit samen hebt besloten en het gaandeweg duidelijk wordt dat het bij de één gaat lukken en bij de ander niet."
Rol van de arts
Een arts maakt normaal gesproken mensen beter. Hoe is het voor Stadtman om in plaats daarvan een leven te beëindigen? "Ik beschouw het als mijn taak om het lijden van mensen te verminderen of op te heffen. Soms is een mens in een situatie terecht gekomen waarin het lijden zo groot is dat er nog maar één manier is om het lijden te verminderen: de dood."
Stadtman neemt haar werk meestal niet mee naar huis. "Dat komt omdat ik altijd samen met iemand werk", vertelt ze. "Als er zich hele tragische omstandigheden hebben voorgedaan kan je hier samen nog even over spreken." Toch kan het werk wel zwaar voor haar zijn. "Soms zit ik thuis in mijn veilige omgeving, terwijl daar iemand in een hele erge lijdensweg zit. Dat is wel belastend."
Villa VdB
Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.