Het recept voor Bigos, 'koudweer eten', perfect in januari
- Nieuws
- Het recept voor Bigos, 'koudweer eten', perfect in januari
Koudweer eten. "Het is gewoon het heerlijkste eten dat er is in deze tijd van jaar", aldus culinair journalist Jacques Hermus. Denk aan de klassiekers erwtensoep en stamppot, maar bigos en spekkedikken uit het noorden van het land. En voor bigos deelt Hermus een heerlijk recept in Mangiare!.
Jacques Hermus over Bigos
Video niet beschikbaar
Ingrediënten (6-8 personen)
- 1 kilo zuurkool
- 200 gram rookspek in blokjes
- 3 uien, gesnipperd
- 50 gram reuzel (of olie)
- 500 gram hamlappen in dobbelstenen
- Een stuk (200 gram) salami of chorizo (of Poolse worst) in blokjes
- Liefst nog wat stukken kip of vlees(resten) met jus van (eer)gisteren
- Paar tenen knoflook, gesnipperd
- Handvol gedroogde of 200 gram verse paddenstoelen in plakjes
- 2 blikjes tomatenpuree
- Half flesje witte wijn
- 1 theelepel karwijzaad
- 1 theelepel mild paprikapoeder
- 1 theelepel marjolein
- 1 laurierblad
- Versgemalen peper
Bereiding
Spoel de zuurkool in een vergiet even af onder de koude kraan. Fruit het spek en de uien in de reuzel (of olie), doe de gesneden hamlapjes erbij en braad onder omscheppen alles goed bruin.
Doe alle andere ingrediënten erbij en zoveel water dat alles onder staat. Laat ruim twee uur zeer zachtjes stoven, voeg als het droog dreigt te koken nog wat water toe.
Eet er stevig bruin brood of rijst bij.
(Over)morgen is het opgewarmd nog lekkerder. Jacques: "Als de bigos een dag (mag ook twee) van tevoren wordt gemaakt, kunnen de smaken 'trouwen'."