Het heetst van de strijd om het mooiste paasvuur: 'Het heeft iets magisch'
- Nieuws
- Het heetst van de strijd om het mooiste paasvuur: 'Het heeft iets magisch'
De week voor Pasen staat in de Overijsselse gemeente Rijssen-Holten elk jaar in het teken van paasvuren. De strijd tussen de vijf buurtschappen om het mooiste paasvuur barst los. Toch is dit jaar anders dan andere jaren door de milieuregels, maar dat mag de pret niet drukken. "Het heeft iets magisch," vertelt Arjan Stevens, voormalig secretaris van de stichting Paasvuur in Espelo, over het jaarlijkse paasvuur in 5 Dagen.
Maanden aan voorbereiding zijn er aan vooraf gegaan, maar er ligt al een behoorlijke stapel op de 'Boake', zoals het paasvuur ook wel genoemd wordt. Elke dag komen bewoners urenlang aan het paasvuur bouwen. Op eerste paasdag wordt het vuur aangestoken en barst het feest los. "Ik denk dat als je niet van het platteland komt en nog nooit een paasvuur hebt gezien, dat je je dan niet kan voorstellen hoe dat sfeertje hier is", vertelt Stevens.
Meten is weten
In voorgaande jaren streden de vijf buurtschappen in Holten om de titel van grootste en mooiste paasvuur. Jurylid Arjan Hakkert gaat al 34 jaar langs de paasvuren om met behulp van landmeet-apparatuur de grootte en doorsnee van het paasvuur te meten en zo - samen met andere juryleden - te bepalen welk paasvuur dat jaar de beste is.
"Het is een gezonde competitie. Wanneer een buurtschap wint, zijn ze helemaal trots, en dan krijg je dat ook in leuke verwoordingen te horen. Maar het gaat altijd sportief", vertelt Hakkert.
Van groot naar mooi
Vorig jaar ontvingen de boake-bouwers een brief vanuit de provincie Overijssel. Daarin stond dat de traditie moest worden aangepast om de stikstof-uitstoot te reduceren. Stevens herinnert zich het moment nog goed: "Toen we die brief kregen dacht ik, dit was de laatste keer dat we het paasvuur hebben gebouwd."
Velen zagen het aankomen, ook jurylid Hakkert. "Het ligt al jaren onder de loep. We vinden het jammer, maar deze jongens zijn wel heel reëel", vertelt hij. De boake-bouwers vinden samen andere manieren om de traditie in leven te houden.
De jury beoordeelt dit jaar daarom niet meer op het grootste paasvuur, maar op het mooiste paasvuur en de beste ontvangst. Ook daar komt genoeg magie aan te pas, volgens jurylid Hakkert: "Als je kijkt naar de paasvuren, ben je soms verbaasd dat het met de hand is gemaakt. Dan denk je: volgens mij hebben ze dit met een nagelschaartje afgeknipt", vertelt hij. "Het is helemaal symmetrisch. Het is fantastisch opgebouwd. Het is een kunst om het op de juiste tijd goed te hebben voor de jury."
De strijd tussen de buurtschappen
Op zaterdag 8 april beoordeelt de jury de paasvuren van de verschillende buurtschappen. Op Eerste Paasdag worden de boakes aangestoken en kan iedereen genieten van het vuurspektakel. Tot die tijd is de strijd tussen de buurtschappen in volle gang.
"We kennen die jongens van de andere buurtschappen allemaal, maar in de weken voor Pasen kunnen we elkaar niet luchten of zien", zegt Stevens. Vooral tussen de buurtschappen Espelo en Dijkerhoek is de competitie hevig. Dat weten ook Arjan Veneklaas van paasvuur Dijkerhoek en Marc Oostenenk van paasvuur Espelo. Op vrijdag 7 april brengen zij de strijd tussen de buurtschappen naar de NPO Radio 1-bus van 5 Dagen.
Luister op vrijdag 7 april om 20.00u naar 5 Dagen, met als gasten Arjan Veneklaas en Marc Oostenenk. Presentatie: Ajouad El Miloudi.
5 Dagen
5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.
Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.