Politiek
KRO-NCRV

Tekort aan meesters ligt aan maatschappelijke imago: 'Wordt gezien als vrouwenberoep'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tekort aan meesters ligt aan maatschappelijke imago: 'Wordt gezien als vrouwenberoep'

Er is niet alleen lerarentekort, ook een tekort aan meesters, vindt het CDA. Daarom heeft de politieke partij een motie ingediend om hier verandering in te brengen. Volgens Freddy Weima, voorzitter van de primair onderwijsraad, ligt het aan het maatschappelijk imago van het beroep. "Het wordt gezien als een vrouwenberoep", zegt hij bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

"Het is een onderwerp dat meer aandacht verdient", vindt Weima. De Tweede Kamer gaat erover discussiëren en bepalen hoe dit eventueel opgelost kan worden. "Ik denk dat het helpt als je regelmatig laat zien dat het onderwijs ook voor mannen een aantrekkelijke beroepskeuze is", stelt Weima. Eén van de manieren om dat te doen is door middel van maatschappelijke stages. "Scholen zijn ertoe bereid om jongeren te laten zien hoe het is om daar te werken."

'Veel te laag'

Toch denkt Weima dat het "niet opgelost wordt door een of andere wet". De focus zou moeten liggen op het belangrijk het beroep is. "Je kunt nergens zoveel impact maken als in het onderwijs." Daarbij wil Weima ook benadrukken dat de daling in het aantal meesters al een aantal jaar niet is gestabiliseerd, ook al is het percentage mannen in het onderwijs "veel te laag". "Maar we willen dat de trend de andere kant opgaat", zegt Weima.

Relationele veiligheid

Ontwikkelingspsycholoog Steven Pont meldt dat kinderen leraren door middel van modelleren. Jongens kunnen meesters dus zien als rolmodellen. "Het is belangrijk dat ze er zijn", aldus Pont. "Juffen blijken over het algemeen betere relaties te hebben met leerlingen. Het gaat om relationele veiligheid, niet over mannen of vrouwen", voegt Pont daaraan toe.

Perspectieven

Pont laat weten dat onderwijsteams wel beter functioneren als het een gemengd team is. "Een school is een maatschappelijke organisatie en dus zou het ook goed zijn als het een afspiegeling is van de maatschappij." Basisschoolleraar Marten van Els vindt een verplichte hoeveelheid meesters "wat sterk", maar ziet ook voordelen. "Als team wil je meer perspectieven inbrengen. Daar wordt elk team beter van."

Kwaliteit

Koen Steenman is docent aan de Pabo en vindt het vooral belangrijk dat er genoeg leraren voor de klas staan. "Als dat meer mannen kunnen zijn, is dat mooi meegenomen." Maar de kwaliteit van de docent is het allerbelangrijkste. "Het gaat over kwaliteit voor de klas", reageert docent Nettie van Steen. "Draag uit wat voor leuk beroep het is." Rene Haantjes is oud-docent en snapt niet dat zoveel mannen bij banken of in de ICT gaan werken. "Ik denk dat het een stuk leuker is om voor de klas te gaan staan."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie