Binnenland
EO

Topvrouw Zilveren Kruis over hogere zorgpremie: ‘Had liever niet vergelijking met Netflix gemaakt’

foto: Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Topvrouw Zilveren Kruis over hogere zorgpremie: ‘Had liever niet vergelijking met Netflix gemaakt’

Georgette Fijneman, bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar Zilveren Kruis, heeft er spijt van dat ze de groeiende zorgpremie heeft vergeleken met het Netflix-abonnement dat ook duurder wordt. “Dat is op geen enkele wijze mijn intentie geweest”, zegt ze in Dit is de Dag (EO).

Video niet beschikbaar

“Ik realiseer me heel goed dat de gemiddelde Nederlander per maand echt een heel hoog bedrag aan zorg betaalt”, aldus Fijneman. “Het ging me erom dat als je kijkt hoe we de zorg met elkaar in Nederland geregeld hebben, dan is het eigenlijk best knap dat het maar een kleine stijging per jaar is – in lijn met bijvoorbeeld inflatie.”

Beheersbaarheid van zorgkosten

Zo wijst ze op de toenemende zorgvraag, zorg die duurder wordt, nieuwe technieken en medicijnen die duurder worden: “Dan doen we het eigenlijk best goed in Nederland in de beheersbaarheid van de zorgkosten. Je krijgt zeker waar voor je geld.”

“Ik vind het vervelend dat de indruk wordt gewekt alsof ik er geen oog voor zou hebben dat het gewoon een hoog bedrag is voor een Nederlands gezin”, aldus Fijneman. “Want dat is op geen enkele wijze mijn intentie geweest. Wij proberen juist ook mensen te steunen die de premie niet goed kunnen opbrengen.”

Alles is duurder geworden

Ook Julian Bushoff, Tweede Kamerlid voor GroenLinks-PvdA, vond de vergelijking wat ongelukkig. "Fijneman wijst er terecht op dat alles duurder is geworden, maar juist omdat je boodschappen en andere zaken duurder zijn geworden, is het wel erg veel geld als je nu 146 en straks misschien wel 160 euro per maand aan zorgpremie moet betalen."

Dat kan niet iedereen ophoesten, zegt het Kamerlid: “De premie is voor veel mensen echt heel erg hoog. Er zijn zo’n 200.000 mensen in Nederland die de zorgpremie per maand niet kunnen betalen en dan in een wanbetalingsregeling terechtkomen en zelfs nog een boete moeten betalen.”

Van die boete wil hij af: "Ik denk dat het heel goed is als we die boete de komende tijd afschaffen, want dat is een heel krom systeem. Daar ga ik samen met de ChristenUnie een voorstel voor doen.”

Dit is een artikel uit Dit is de Dag (EO), dagelijks van 18.30 tot 19.00 op NPO Radio 1. Abonneer je in je favoriete podcastapp om niks te missen. Op het interactieve platform DIT kun je meepraten over het nieuws.

Ster advertentie
Ster advertentie