Cultuur & Media
KRO-NCRV

Waarom zijn er geen iconische romcoms meer zoals in de jaren 90?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom zijn er geen iconische romcoms meer zoals in de jaren 90?

De jaren 90 en vroege 00's kenden geen tekort aan gelauwerde romcoms. Notting Hill, How to Lose a Guy in 10 Days, Pretty Woman, Maid in Manhattan, You've Got Mail, de Before-trilogie en zo kan je nog wel even doorgaan. Maar sindsdien lijkt er een Hollywood-droogte te zijn ontstaan. Wat is er gebeurd met de succesformule? Regisseur Johan Nijenhuis laat zijn kennersblik erop los bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Nijenhuis is onder meer bekend van de Verliefd op-filmserie, Costa, Toscaanse Bruiloft en Rokjesdag. Allemaal Nederlandse romcoms, waarvoor menig filmliefhebber naar de bioscoop rent. Maar van de internationale romcoms valt de laatste jaren weinig te bespeuren op het witte doek. "Ik vrees ook dat de constatering klopt dat er geen iconische romcoms meer zijn", stelt Nijenhuis.

Universele waarheid

Het kan ook een beetje met onze eigen beeldvorming te maken hebben. Streamingdiensten als Netflix, HBO Max, Amazon Prime en Disney+ brengen wel degelijk romantische films op de markt. "Het trieste is dat, boven de 30, een film nooit meer zo veel indruk op je zal maken als de films die je zag toen je 16 was. Dat is, vrees ik, een universele waarheid", constateert Nijenhuis.

'Aandacht is verloren'

Toch lijkt er een zekere shift te hebben plaatsgevonden. "De jaren 90 hebben fantastische romcoms opgeleverd en is misschien wel de tijd dat het genre gevormd is. Maar het genre is eigenlijk uit Hollywood verdwenen. De grote bioscopen zijn in gaan zetten op superhelden- en grote actiefilms", aldus de regisseur. "De aandacht is een beetje verloren gegaan."

Kaskrakers

Bovendien zouden Hollywoodregisseurs "verzuchten" dat films "voor volwassenen" het daglicht niet meer zien. "Er valt meer geld te verdienen met 3D-films waarbij dinosauriërs door de lucht vliegen en auto’s worden geprakt", meldt Nijenhuis.

Niche

Nijenhuis noemt Marriage Story, een Netflix-film gemaakt door Barbie-schrijver Noah Baumbach, als voorbeeld van wat nog wel wordt uitgebracht. "Dat is ook wel een romcom, maar dan met prachtige dialogen en goede scènes." Volgens Nijenhuis is de romcom "lopendebandwerk" geworden, waardoor het niet meer aanslaat zoals voorheen.

Verschuiving

De regisseur prijst ondertussen de internationale pogingen om de romcom aan de man te brengen. "Waar het vroeger alleen van Hollywood was, is het nu in heel veel landen zelf gemaakt." In Nederland doet Nijenhuis dat. "Eind september komt de nieuwe Rokjesdag in de bioscopen", deelt de regisseur.

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie