Maakt na de vinylplaat ook de klassieke videoband een rentree?
- Nieuws
- Maakt na de vinylplaat ook de klassieke videoband een rentree?
Tegenwoordig heb je miljoenen titels binnen handbereik als je accounts hebt op streamingdiensten als Netflix, HBO Max en Videoland, maar vroeger struinde men gewoon lekker door de gangpaden van de videotheek. Het romantische beeld van met een VHS of dvd weer de zaak verlaten en na een paar dagen retourneren lijkt weer aan populariteit te winnen. Herrijst de videotheek weer uit haar as? "We bewegen steeds meer richting een nieuw analoog tijdperk", zegt filmjournalist Gawie Keyser bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
Toen de cd op de markt kwam, mieterde iedereen hun vinyl bij het vuilnis. Ook de VHS moest plaatsmaken voor de dvd. In beide gevallen maakten digitale varianten de markt nog moeilijker en werden de cd en dvd overbodig. Maar toen werd vinyl plots weer populair, mede door de hoge kwaliteit en het verzamelaarsgevoel dat velen erbij krijgen. Maar waar blijft de herwaardering voor de videoband en dvd?
Verrassing
"Het leuke was eigenlijk dat je niet wist waar je naar zocht als je naar de videotheek ging", meent Keyser. De lol zat 'm dus in het treffen van dingen waar je niet per se zelf aan zou denken, zoals Chinese cinema. Volgens Keyser was het "de hele clou" dat je films en series kon kijken waar je anders niet mee in aanraking zou komen.
Algoritme
Inmiddels is dat helemaal anders. "Als je Netflix aanzet, dan krijg je eigenlijk je algoritme te zien", vertelt Keyser. Maar bij een videotheek ga je af op wat je ziet en "dat maakt het zo spannend", vindt de filmjournalist. Soms had je ook pech en was de video al verhuurd, wat betekende dat je 'm moest reserveren voor een ander moment.
Verzamelaars
Keyser vindt dat het "veel te makkelijk" is geworden en vermoedt dat zijn nostalgie naar videotheken daar dan ook vandaan komt. De filmjournalist is heus niet de enige. Er is inmiddels een circuit ontstaan aan verzamelaars van videobanden die bij filmbeurzen hun verzamelingen tentoonstellen en onderling ruilen.
"We bewegen steeds meer richting een nieuw analoog tijdperk", valt Keyser op. "Heel veel films worden niet meer digitaal gemaakt, maar met echte film." Zo worden films steeds vaker op 35 millimeter opgenomen. "Het digitale tijdperk komt steeds meer onder druk te staan."
Kwaliteitseisen
Die beweging was al zichtbaar bij vinyl, maar klassieke films worden ook steeds vaker uitgebracht in een "luxe" beperkte oplage. "Een fantastische ontwikkeling", aldus Keyser. Maar in tegenstelling tot vinyl verzamelen mensen videobanden niet vanwege de kwaliteit. Film wordt breed opgenomen en de videoband maakt het vierkant. "Je verzamelt het vanwege de nostalgie."
Films die op film opgenomen zijn, moeten ook in de bioscoop bekeken worden, bepleit Keyser. "We hebben onszelf ooit wijsgemaakt dat digitale projectie een verbetering van kwaliteit teweegbrengt. Maar dat is niet zo." Steeds meer filmtheaters gaan dan ook over op analoge projectoren, omdat de kwaliteit daarvan een stuk hoger is.
Fysieke media
Maar dat wil niet zeggen dat Netflix en co de strijd verloren hebben. De kans dat we daadwerkelijk teruggaan naar de videotheek is namelijk nihil. "We moeten op een andere manier films gaan kijken. Het is een pleidooi voor fysieke media, dat het fysieke moet terugkomen in ons leven. Dat is eigenlijk waar het om gaat", concludeert Keyser.
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!