Deal getekend door EU-landen: geen dakloosheid meer in 2030
- Nieuws
- Deal getekend door EU-landen: geen dakloosheid meer in 2030
Niemand mag meer op straat slapen in 2030. Dat doel gaan we halen, als het aan de EU-lidstaten ligt. Gister tekenden zij gezamenlijk deze deal. Daar mocht één Europarlementariër bij zijn, en dat is Kim van Sparrentak van GroenLinks. Zij reageerde voor het eerst bij De Nieuws BV op dit nieuws: "Een dak boven je hoofd is een mensenrecht, daar moeten we naar streven als Europa."
Video niet beschikbaar
De woningnood is hoog, in Nederland, maar ook in de rest van Europa. Toch tekenden de EU-lidstaten gister tijdens een conferentie in Lissabon de deal om in 2030 heel Europa geen daklozen meer te hebben. Van Sparrentak heeft als Europarlementariër het thema woningmarkt in haar portefeuille en was aanjager van dit plan.
Dat hier juist nu aandacht voor is, komt mede door de coronacrisis. "Mensen werden natuurlijk opgeroepen om thuis te blijven, maar hoe doe je dat als je geen huis hebt?" zegt Van Sparrentak. "Het beeld van de groep daklozen is hierdoor duidelijker geworden."
Eerst een huis, dan de rest
Volgens Van Sparrentak is de grootste verandering die deze deal bewerkstelligt de benadering van het probleem: "Eerst werden de symptomen opgelost: zorgen dat er eten is en een bed. Nu is het idee om het probleem bij de kern aan te pakken. Eerst deze mensen een huis geven, en dan de andere problemen oplossen."
Meer geld naar daklozenorganisaties in Nederland
Onderdeel van de deal is de oprichting van een platform waar landen hun kennis en succesvolle pilots rondom het oplossen van dakloosheid delen. Als voorbeeld van een succesvolle casus waar andere landen van kunnen leren, verwijst Van Sparrentak naar Finland. "Daar wordt de methode om mensen eerst een huis te geven al jarenlang toegepast. Het blijkt de meest effectieve manier om chronisch daklozen van straat te krijgen."
Daarnaast komen er meer fondsen beschikbaar om het daklozenprobleem op te lossen. "Ook Nederlandse daklozenorganisaties krijgen meer geld", zegt de Europarlementariër.
Te ambitieus?
Ondanks dat het plan wel erg ambitieus klinkt, denkt Van Sparrentak dat dit doel weldegelijk haalbaar is: "Te ambitieus? Geen doel stellen werkt in elk geval niet", zegt Van Sparrentak. Daarbij verwijst ze weer naar Finland. Daar was het doel om in 2028 iedereen een dak boven het hoofd te geven: "En dat doel halen ze waarschijnlijk in 2026 of 2027 al."