Binnenland
KRO-NCRV

'We hebben geen kernenergie nodig'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'We hebben geen kernenergie nodig'

Moet Nederland wel of niet aan de kernenergie? Volgens onderzoeker John Kerkhoven van Kalavasta hoeven we deze discussie niet te voeren. "We hebben helemaal geen kernenergie nodig", zegt hij in Spraakmakers.

Video niet beschikbaar


Kerkhoven: "We liggen iets voor met het installeren van zonvermogen en redelijk op schema met offshore wind." Volgens Kerkhoven komen we in 2030 al in een situatie waarbij we duizenden uren stroom van de zon en wind over hebben. "Die kunnen we opslaan als waterstof zodat we - op momenten dat het niet waait op de Noordzee of dat de zon in de winter niet schijnt - dit gat kunnen opvangen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het rapport waar dit uit blijkt is gedaan door Kalavasta en Berenschot in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. In april vorig jaar werd het aangeboden aan minister Wiebes. Kerhoven noemt het "mystiek" dat de conclusies van dit rapport (waarvan de rekenmodellen openbaar zijn en zijn gecontroleerd door vooraanstaande instanties zoals de NEA) niet worden opgepikt.

In plaats daarvan heeft het ministerie nieuw onderzoek laten doen waarvan de conclusies 180 graden anders zijn. "Het lijkt erop dat er een ander spel wordt gespeeld dan het feitelijke spel", zegt Kerkhoven.

'Pijnlijk'

Spraakmaker en oud-fractievoorzitter van D66 Alexander Pechtold vraagt zich af waarom oud-minister Wiebes een nieuw rapport nodig vond. "Dit komt bij mij pijnlijk over. Dit geeft je als publiek het gevoel: naar wie moet je luisteren?"

Volgens hoogleraar Energie- en Milieuvraagstukken Wim Turkenburg van Universiteit Utrecht is alleen uitgaan van zon- en windenergie te onbetrouwbaar. Hij presenteert in Spraakmakers drie opties, maar zegt ook dat er geen ideaal scenario is.

Drie opties

Nederland heeft volgens hem drie belangrijke opties in het klimaat- en energievraagstuk. Zo zou er een aardgascentrale náást de duurzame energiebronnen kunnen zijn. De CO2 zou moeten worden afgevangen en opgeslagen. Voor het aardgas zouden we afhankelijk zijn van Rusland.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Als tweede optie kan Nederland duurzaam gewonnen bio-energie gaan gebruiken. Ook hiervoor moet de CO2 worden afgevangen en opgeslagen. De derde en laatste optie is kernenergie: "Dat is de allerduurste optie." Volgens Turkenburg ontkom je hier niet aan als je bio-energie en aardgas afwijst.

Stand.nl: Kernenergie verdient een eerlijke kans

Ster advertentie
Ster advertentie